De blomsterfyllda skottkärrorna är en del i evenemanget Kontoret på stan. Det är kommunen, som sedan några år tillbaka flyttar ut till ett tält på Stortorget under ett par dagar varje år, som ett sätt att öka tillgängligheten för medborgarna och erbjuda möjligheter att enkelt kunna ställa frågor och få hjälp med olika saker.
‒Vi hoppas att många tar tillfället i akt. Det har varit många besök här på förmiddagen, vilket gläder oss, säger Lars-Herman Larsson, tillförordnad samhällsbyggnadschef.
Han talade om att attraktivitet är viktigt för tillväxten i kommunen.
‒Skottkärrorna som nu är färdiga att rullas ut visar att attraktivitet inte måste vara en stor sak. Det kan vara ögongodis och små ting, säger han innan han förklarar årets skottkärresäsong för invigd.
‒När ni rullar iväg dem, gör det med kärlek och se till att de får det vatten de behöver för att hålla hela säsongen, uppmanar han.
En av skottkärrorna hade redan hunnit köras iväg innan invigningen. Några till rullades iväg direkt efter invigningen. Lars-Herman Larsson tog själv en skottkärra och körde iväg.
‒Jag tänkte ställa den vid järnvägsstationen. Den ligger en pendlare varmt om hjärtat. Och det är en plats där många passerar, säger han.
Kerstin Engman funderade på att ta en av skottkärrorna till äldreboendet Norrgläntan.
Hon tycker att skottkärrorna är ett bra initiativ från kommunen.
‒Jag tycker det är jättetrevligt. Och jag älskar pelargoner, säger hon.
Skottkärrorna lanserades inför förra sommaren och blev en uppskattad nyhet.
‒Många for ut i kransorterna, till Valla, Floda, Strängstorp och Julita. Några hamnade vid äldreboenden. Några vet vi inte alls vart de tog vägen. Men alla utom en kom tillbaka på höstkanten, berättar Håkan Stenström, trädgårdsarkitekt.
Men redan under sommaren gjordes en efterlysning och kommuninvånarna fick rapportera in var de olika skottkärrorna befann sig.
I år tillkommer också ett nytt inslag. I dag, lördag kommer det att finnas små skottkärror på torget, där de små kommunmedborgarna får hjälpa till att plantera och också ställa ut minikärrorna efteråt.
‒Vi vill inte styra för mycket, men det är ju roligt om de hamnar någonstans där det är många som får glädje av dem, säger han.