April, april – jag kan lura dig vart jag vill

Först när man hör "april april" förstår man att man är lurad. Det var för bra för att vara sant.

Övrigt2010-04-01 07:20

Så fungerar många aprilskämt i- dag. Men när seden kom till Sverige på 1600-talets mitt hade man oftast blivit iväglurad på något omöjligt uppdrag. Det kunde vara att man skulle gå och hämta "synvinkeln" eller "ögonmåttet" och det kallades för att gå med ett aprilbrev.

Traditionen med att narra varandra i samband med en vårfestlighet går långt tilbaka i den europeiska kulturen. Riktigt hur långt vet man inte men man vet att traditionen inte verkar finnas i Östeuropa. I Tyskland och Frankrike har man narrat varandra länge. I Frankrike finns uttrycket "Poisson d'April" det vill säga aprilfisk. I de engelskspråkiga länderna heter dagen "All fools day" eller "April's fool", alla fånars dag.

På svenska sa man från början "april visar sin narr vart han vill" vilket ligger mycket nära det tyska uttrycket. Det antyder att det var just via Tyskland som vi fick narrandet. Så småningom utvecklas det till "april april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill". Det är förstås en bra fras eftersom det är på rim men sillen tror folklivsforskarna har kommit dit inte bara för rimmets skull utan också för att man i Europa narrades med fiskar. I Frankrike fäste man till exempel i smyg en pappersfisk på ryggen på någon man ville narras med.

Ett närliggande uttryck är "maj maj måne jag kan lura dig till Skåne". Det uttrycket tror inte folklivsforskare Bengt af Klintberg är så gammalt och hans kollega Jan-Öjvind Swahn säger skämtsamt till Katrineholm-Kuriren att det inte kommer från Skåne i alla fall.

- Det är en variant på "april april". Det är nog ingen som har undersökt var det kommer i från, säger Jan-Öjvind Swahn.

På en del håll i landet säger man "mars mars måne.." i- stället och barn tolkar det gärna som att man får luras 1 mars eller 1 maj också.

En annan trolig förklaring till uttrycket är att det är ett alliterationsrim som man kan använda som svar på tal när man blivit "lurad april". Du kanske kan lura mig vart du vill men jag kan lura dig till Skåne. Något som är ett större hot för en Stockholmsgrabb än en Skånepåg.

Tittar man historiskt så har månen varit en symbol, för charlataner eller fånar om man så vill. Den lånar ju sitt ljus från någon annan. Men den kopplingen vill inte Bengt af Klintberg göra.

- Nej, det tror jag inte hör ihop, säger han.

Ett lyckat aprilskämt, tycks de flesta vara överens om, lockar till skratt, både hos den som blir lurad och den som lyckas med att narras. Media försöker sedan 1800-talets mitt vara med på skämtandet. Men det är sällan någon erkänner att de verkligen har gått på skämtet. Då vore man ju en fåne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om