För Vingåkers del inleds den nya mandatperioden med en kommunalpolitisk röra som närmast måste beskrivas som kaotisk. Som situationen utvecklades innan politikerna gick till helgvila förefaller det Socialdemokratiska minoritetsstyrets möjligheter att leda kommunen med stöd av den ansvarsfulla oppositionen, det vill säga i första hand Moderaterna, närmast utopisk.
Valresultatet i Vingåkers kommun hade i betydligt högre grad än i Katrineholm motiverat ett samstyre mellan Socialdemokrater och Moderater. En sådan konstellation hade givit kommunen en tillräckligt stabil majoritet för att tåla en så bångstyrigt bråkig och politiskt brokig opposition som det lokala partiet VTL utgör tillsammans med V, MP och FP. I det läget hade även C och KD givits möjlighet att driva politik i oppositionsställning, vilket oftast gynnar de små partierna.
VTL har onekligen med sitt agerande i fullmäktige givit ett intryck av bråkmakare och sabotör. Att, som skedde under senhösten, demonstrera mot ett val av vice ordförande genom att tåga ut ur fullmäktige och vägra delta i både debatten och besluten om budgeten är anstår inte ansvarsfulla politiker. När VTL:s grundare, tillika ledare för en av de två valtekniska allianserna, vid decembersammanträdet begärde votering vid valet av protokolljusterare stod det klart att begreppet politikerförakt fått verklig och dubbel betydelse i Vingåker.
Väljarnas misstro mot politikerna, som redan tidigare efter förra mandatperiodens skol- och demokratidebatt var stark i Vingåker började allt mera likna förakt genom att ett antal valda politiker nu öppet föraktade varandra.
En av demokratins viktiga poänger är att olika åsikter och argument får framföras och brytas mot varandra. Öppna politiska gräl kan rent av främja politiken och demokratin. Men det förutsätter ömsesidig respekt och vilja att ta ansvar och nå resultat.
Att, som oppositionsrådet Björn Andersson (M), tala om en ansvarsfull opposition var naturligtvis ett i detta sammanhang välfunnet retoriskt grepp. Men ansvarsretoriken har på olika håll övertolkats på ett sätt som kan ha blåst under och förvärrat motsättningarna inom oppositionen samtidigt som den styrande S-minoriteten kan ha haft en övertro på Moderaternas vilja att i kritiska lägen alltid stödja Camilla Anglemarks minoritetsledning.
Med nu gällande förutsättningar riskerar det anglemarkska minoritetsstyret att haverera och Vingåker bli utan all politisk ledning. Det ankommer därför på alla ledande politiker att omgående ta sin del av ansvaret för att skapa en ordning som ger kommunens ledning, vilken den än är och även om den inte heller i fortsättningen har egen majoritet, nödvändiga förutsättningar för att leda kommunen under hela mandatperioden.
Det förutsätter att VTL återgår till att driva realpolitik av motsvarande slag som när partiet var en del av en styrande majoritet. Det förutsätter vidare en pragmatisk prestigelöshet från ledande politiker i alla partier och ledande politiker. De måste kunna bortse från gamla oförrätter och gemensamt resonera sig fram till lösningar. Detta oavsett om de heter Camilla Anglemark, Björn Andersson, Martin Larsson eller något annat. De partiövergripande samtalen måste inledas omgående, det vill säga på måndag i nästa vecka när den nya kommunstyrelsen sammanträder. Det har Vingåkersborna rätt att kräva av sina politiker.
En tolkning av valresultatet kan faktiskt vara att det är just en sådan ordning som väljarna valt. Frågan är då om politikerna ska klarar uppdraget.