Ann Hörsell var uppvuxen i Katrineholm. Redan under gymnasietiden var hon yrkesverksam, då hon själv förestod vandrarhemmet vid Djulö.
Hon studerade vid Uppsala universitet och disputerade i historisk demografi 1983 på avhandlingen Borgare, smeder och änkor - ekonomi och befolkning i Eskilstuna gamla stad och fristad 1750-1850.
Efter studier i bland annat arkivvetenskap sökte hon sig till Krigsarkivet där hon arbetade som arkivarie och sektionschef 1984-96. Hon hörde till en ny generation som snabbt förstod och väl behärskade datoriseringen. Flytten gick sedan norrut och till Luleå när Ann blev landstingsarkivarie i Norrbotten 1996-2001. Åter i Stockholm anställdes hon 2001 på Riksantikvarieämbetet som chef för ATA. 2007 kom hon till Riksarkivet som chef för avdelningen för enskilda arkiv och 2012 återvände hon till Krigsarkivet som chef och krigsarkivarie. Hon hade precis inlett projektet att samlokalisera Krigsarkivet till Arninge när hon på våren 2014 insjuknade.
Från 1980-talet var Ann Hörsell engagerad i arkivutbildningen vid Stockholms universitet, var expert i arkivutredningen 2002 och deltog i Högskoleverkets utvärdering av universitetens arkivvetenskapliga utbildningar. Med sitt långvariga fackliga engagemang i SACO-förbundet DIK, både lokalt och centralt, bidrog hon verksamt till professionsutvecklingen.
Ann Hörsell var engagerad i många föreningar och satt i styrelsen för bland annat Kungliga Biblioteket. Under åren övergav hon aldrig forskningen och publicerade mycket, särskilt inom det militärhistoriska området.
Ann Hörsell var omvittnat en kunnig och entusiastisk person som ivrigt grep sig an alla arbetsuppgifter med mycket gott resultat.
Närmast anhöriga är maken professor Kenneth Awebro och sonen Christopher Awebro.