Ett av ärendena som skapade livligast debatt under måndagens kommunfullmäktigemöte handlade om Sverigedemokraternas fråga till Göran Dahlström (S) om anhöriginvandringen.
I interpellationen uppmanade Lars Gunnlev (SD) Dahlström att redovisa de beräkningar som gjorts av kostnaderna för Katrineholms kommun för att ta emot 430 somaliska anhöriginvandrare. Han ville också att Dahlström redovisade en ungefärlig nivå på de höjda kostnaderna för kommuninvånarna.
Gunnlev uppskattar själv kostnaderna för anhöriginvandringen till 200 000 kronor per person och år. Han skriver i interpellationen att arbetslösheten bland somalier är hög och befarar att kostnaden för kommunen blir högre än beräknat.
I Dahlströms svar till Gunnlev anges siffran 40,4 miljoner kronor för två år. Den summan ska innefatta insatser för 214 barn och 76 vuxna anhöriginvandrare och Dahlström skriver att kommunen står inför stora utmaningar.
Som svar på Gunnlevs andra fråga skriver Dahlström att kontakter tagits med landshövding Bo Könberg och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) för att om möjligt inkludera även gruppen nyanlända i etableringsreformen.
Etableringsreformen är en nationell insats, där Arbetsförmedlingen fått uppdraget att ge nyanlända invandrare bättre möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden.
Debatten i måndagens kommunfullmäktige blev stundtals hård.
Lars Gunnlev vände sig mot formuleringen "utmaning" i Dahlströms interpellationssvar och menar att situationen är självförvållad. Han menade att samtliga partier utom SD har ansvar för de ökade kostnaderna i och med anhöriginvandringen.
Dahlström försvarade sitt ordval, men ville inte gå allt för djupt in i de ekonomiska frågorna. Han konstaterade att kommunen tagit frågan så högt det går.
- Man kan ha olika åsikter om hur länder och kommuner hanterar de här frågorna. Det finns mycket mer att önska från både andra europeiska länder och andra kommuner. Det kan man ha åsikter om, men från den dagen man är här i kommunen ska man behandlas likadant som alla andra, sa Dahlström.