Första interpellationen var ställd av Martin Larsson (vtl) som ville veta vilket kommunfullmäktigebeslut som säger att barn- och utbildningsnämnden ska minska sina lokalkostnader med tre miljoner kronor. Ett sådant direkt beslut har Larsson inte kunnat hitta och inte heller kunnat få förklarat av förvaltningen.
– Jag anser att det inte är ett kommunfullmäktigebeslut utan ett mål, var någonstans finns det i så fall detaljerat?
Ska spara
Anglemark replikerade att hon uppfattar att de mål som fullmäktige fastställde vid budgetmötet inbegrep att göra en lokalöversyn.
Och för att bibehålla skolans mål på kvalitet var det inte aktuellt att göra besparingar på personalsidan, utan det är på lokaler som det går att göra en besparing.
Larsson betonade att han inte ifrågasätter att det måste göras besparingar, men vidhöll att det inte finns något fullmäktigebeslut som anvisar att lokalkostnaderna ska minskas med tre miljoner under 2009–2011.
Står inte
Nu satte socialdemokraterna in det tunga artilleriet. Kommunalråd Viking Jonsson (s) var först upp och han underströk att fullmäktige fattar principbeslut och inte detaljbeslut, utan det är upp till nämnderna att bestämma hur de ska genomföra besluten. Och han uppmanade ledamöterna att vittna om de har uppfattat det på det sätt som Martin Larsson gjort.
– En undanmanöver, riposterade Larsson.
Ingenstans har Larsson fått svar på var det finns ett beslut om att fullmäktige fattat beslut om minskade lokalkostnader.
Och då var det dags för miljö- och byggnadsnämndens ordförande Jörgen Larsson (s) att från talarstolen anklaga Larsson för populism.
Fattas fattade beslut
Björn Blid (s) jämförde Larssons jakt på ”att-satsen” med Tage Danielssons monolog om Harrisburg.
– Har man tagit beslut. Eller inte? Blid frågade, liksom tidigare Jörgen Larsson, varför just Anglemark fått interpellationen ställd till sig, och varför inte övriga nämndordförande också fått det, eftersom samtliga nämnder har besparingskrav att genomföra.
– Absurt, kontrade Larsson och betonade att nämnden har beslutat och då ska interpellationen ställas till ordföranden.
Kerstin Karlsson (s) spann vidare på Harrisburgtemat och framhöll om det nu var fel beslut, ska alla då ställa sig upp och säga det, i stället för att genomföra det fattade beslutet ”som vi fattat eller vad vi nu gjorde”...
– Eller vad ska vi göra i stället?
Inte nöjd
Anglemark slog fast än en gång att hon anser att det finns ett beslut om lokalöversyn.
Larsson konstaterade slutligen att han inte var nöjd med svaret.
40 minuter tog denna debatt.