Boken, som rakt igenom är skriven på engelska, kom till sedan Per Hellgren publicerat en artikel om Per Wahlöö och svensk kriminallitteratur i den amerikanska deckartidskriften Clues.
– Jag hade precis avslutat min bok "Nu rasar diktaturerna", om författaren Per Wahlöö, och skrev på ytterligare en artikel till Clue. Den var tänkt att handla om kopplingen mellan Wahlöö och Chandler.
Idéen fick Per Hellgren under ett besök hemma hos Per Wahlöös hustru nummer två, Sylvia Wahlöö.
– Jag gillar att snappa upp sånt som bara flimrar förbi, ta itu med det och undersöka det på djupet. När jag intervjuade Sylvia fick jag plötsligt syn på en bokhylla packad med Raymond Chandlers böcker, de flesta på originalspråket.
Det visade sig att både hon och Per Wahlöö plöjt Chandler redan på 1950-talet..
Per Hellgrens material bara växte och växte, inte minst för att han bestämde sig för att lägga till ett marxistiskt perspektiv på fler författare än bara Chandler och Wahlöö. Hans frågeställning blev: Hur mycket av samhällskritik finns kvar i den svenska deckargenren, den som anses vara sprungen ur Per Wahlöös banbrytande böcker och verka inom samma tradition?
– Ofta presenteras samtida svenska deckarförfattare som samhällskritiska och vänsterinfluerade i förlagsreklam och recensioner. Utomlands räknas till och med Camilla Läckberg som Nordic noir.
Det som skulle bli till en artikel byggdes ut till en bok sedan förlaget McFarland visat intresse. Nu började tre år av hårt arbete och mycket textstudier. Per Hellgren läste moderna svenska deckarförfattare som Stieg Larsson, Henning Mankell, Roslund & Hellström, Lars Kepler och Arne Dahl, för att nämna några. Ett grundkriterium var att böckerna översatts till engelska och fanns tillgängliga i USA.
– Den mesta tiden har jag lagt ned på språket, ett krav var att den skulle skrivas på amerikansk engelska. En engelsktalande kompis som jobbar på Stockholms universitet har hjälpt mig med det grammatiska och med att välja rätt amerikanska ord.
På 2010-talet pluggade Per Hellgren in en magister i idéhistoria på Södertörns högskola och många av hans uppsatser tog spjärn i Per Wahlöös författarskap.
– Ja, jag var lite insnöad på honom redan då. De blev lite trötta på mig där, jag var den enda som utgick från litteraturvetenskap. Men det är inga språkliga analyser jag sysslar med, jag är mest intresserad av de idéer som författarna vill föra fram.
I boken visar Per Hellgren hur Sjöwall & Wahlöös kritik mot den svenska välfärdsstaten förts vidare av författare som Henning Mankell och Stieg Larsson.
– Idag tycker jag mig se att kritiken tonat ut och blivit till något annat. Genren har kommersialiserats och frikopplats från det politiska budskapet. I Lars Keplers böcker är det svårt att se att författarna i grunden är två vänstermänniskor. Få vågar längre visa var de står politiskt. Arne Dahl skrev länge extremt politiska deckare, men också han har till viss del övergett samhällskritiken.
Vilka vänder sig boken till?
– Jag tänker mig att den ska introducera amerikanska läsare för Nordic noir. Intresset för den skandinavisk deckarlitteratur är oerhört stort i den engelskspråkiga världen.
Per Hellgren tvivlar på att hans bok kommer att ges ut på svenska.
– I Sverige är det inte riktigt kosher att forska med marxismen som utgångspunkt. I Tyskland, däremot, är det ett stort forskningsfält och i USA utgår många kulturhistoriker från marxismen när de undersöker science fiction och andra genrer.