Ambassadören föreläste om Turkiet

Sveriges ambassadör i Turkiet, Lars Wahlund föreläste för Rotarys medlemmar på tisdagskvällen.

Lars Wahlund, Sveriges ambassadör i Turkiet, föreläste på stadshotellet i Katrineholm för ett 50-tal Rotarymedlemmar.

Lars Wahlund, Sveriges ambassadör i Turkiet, föreläste på stadshotellet i Katrineholm för ett 50-tal Rotarymedlemmar.

Foto:

Övrigt2017-04-25 21:20

"Turkiet, vadan och varthän" var temat för kvällens föreläsning, som lockat ett 50-tal medlemmar, varav många från kringliggande orter.

Lars Wahlund, bördig från Floda och Sveriges ambassadör i Turkiet sedan 2013, gav bland annat en historisk återblick på landet och satte också Turkiets nuvarande situation i ett aktuellt sammanhang.

‒För att förstå Turkiet måste man se det i ett omvärldssammanhang. Världsläget är sämre än på mycket länge. Det finns en oro i hela världen. Vi har ett aggressivt Ryssland, ett EU-samarbete som är ifrågasatt, ett Kina som skapar oro i sitt närområde och ett USA som tidigare varit en garant för världsordningen, men som i dag är ett stort frågetecken, säger han.

Han beskrev också ett Mellanöstern på väg mot kollaps.

‒Bortsett från några få länder är det skakigt. Den arabiska våren, som man lite naivt talade om, har blivit en arabisk vinter. Och i det här landskapet finns Turkiet, säger han.

Han talade också om västvärldens bild av landet.

‒Turkiet har setts som en bro mellan civilisationer; mellan det kristna väst och det huvudsakligen muslimska Mellanöstern. Det har setts som en barriär mot kaoset och flyktingströmmarna, och det har setts som hoppet för hela Mellanösternregionen, säger han.

‒Men om 'mannen på gatan' i Mellanöstern förlorar hoppet när han upplever att utvecklingen går bakåt - åt vilket håll ska han då gå? Mot mer extremism? reflekterar han.

Lars Wahlund konstaterade att Turkiet är på väg åt ett mer auktoritärt håll.

Efter föreläsningen blev det frågestund. Lars Wahlund fick bland annat frågor om turismen i Turkiet.

‒Tidigare var det cirka 900 000 svenskar på årsbasis. Nu är det nere i 450 000. Turismen är en viktig källa till kapital in i landet, så det är en väldigt negativ utveckling, berättar han.

Han reflekterade också kring framtiden, och beskrev Turkiet som ett land i stor splittring.

‒ Det är splittrat mellan religiösa och sekulära krafter, mellan olika religiösa och etniska grupper. Sätter man en tändsticka till det, så kan det bli farligt, konstaterar han.

Lars Wahlund berörde också terrorismen i regionen.

‒Jag har varit nära 5-6 olika terrordåd, men risken för att råka ut för det är troligen mindre än risken att bli påkörd på vägen mellan Floda och Katrineholm, säger han.

Han talade också om vilken betydelse det skulle få i omvärlden om Cypern-konflikten fick en lösning.

‒Det skulle sända signaler om stabilitet ut till hela regionen, menar han.

Trots omvärldens oro för utvecklingen i Turkiet, och trots att frågan om EU-medlemskap självdött, så understryker Lars Wahlund att det finns alla skäl för Sverige och Europa att ha en fortsatt relation med Turkiet, till exempel genom en uppgraderad tullunion.

‒Och vi har all anledning att samarbeta med Turkiet om migrationen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om