Åtminstone ur ett internationellt perspektiv är Earth hour gamla nyheter. Kampanjen som uppmanar oss jordbor att för en timme den sista lördagen i mars släcka all belysning och stänga av el-apparaterna har rullat i drygt tio år nu.
Därmed inte sagt att den spelat ut sin roll. Tvärtom, eftersom syftet är att markera för makthavarna att klimatfrågan måste tas på allvar. Det tycker Världsnaturfonden, som står bakom Earth hour, och det tycker Vingåkers kommun som i lördags kväll lät slottet bada i mörker.
Innan dess veks ett par timmar åt klimatrelaterade aktiviteter. Omkring ett 40-tal vuxna och barn samlades under grå himmel och i kylig vårvind för att delta.
Från Mat och måltider kom Sara Svensson och Jonathan Andersson med gasoldrivna pannor för att laga en het, klimatsmart wok till alla som ville smaka.
– Det här är framtidens melodi, i stället för kött som protein, sa Svensson och fyllde på med sojabönor.
Elias Halimi, elev på Slottsskolan, hjälpte till medan Andersson rörde om bland morötter och zucchini, olika kålsorter, röd- och purjolök och ingefärstoppad olja.
– Ju mindre kött man äter, desto bättre för klimatet. Och det är gott. Och man blir mätt, konstaterade Elias Halimi.
En bit därifrån delade Matakuten ut brödpåsar och värvade nya medlemmar. Eddie Pedersén skrev på för att stötta verksamheten med att samla in och distribuera livsmedel som skänkts till behövande.
– Jag läste ett reportage om det i Kuriren och tycker att det verkar vara en bra grej.
Allt kretsade nu inte kring mat. Från slottsgården utgick en klurig tipspromenad med frågor om miljö, källsortering och matsvinn. Och Rebecka Persson från Fritidsgården höll i en källsorteringstävling. Elias Halimi testade den också, ivrig att sortera fler skräpföremål rätt på kortare tid än sina kompisar. Han nådde ett toppresultat, men alldeles enkelt var det inte.
– Jag undrar hur man sorterar ett brev med plastfönster på? sa han – och råkade sortera fel.
Det gav honom å andra sidan ett svar på frågan – och gjorde honom ytterligare lite mer klimatsmart.