Vid sekelskiftet begravdes nära 88 procent av alla avlidna inom Svenska kyrkan. Siffran har sedan dess sjunkit successivt, med tendenser till en viss utplaning under några år efter 2010. Men sedan 2015 verkar den minskande trenden har tagit fart på nytt. Klart lägst andel kyrkliga begravningar genomförs i vissa invandrartäta stadsdelar i storstadsområdena, som Angered i Göteborg och Spånga-Kista i Stockholm.
– Här är också andelen medlemmar i Svenska kyrkan relativt låg. Läget är ett helt annat i många glesbygdskommuner där de flesta människor är födda i Sverige. Förankringen till kyrkan är också av tradition starkare på landsbygden, säger Andreas Sandberg, forskare på Svenska kyrkan, till Nyhetsbyrån Siren.
66 938 personer begravdes inom Svenska kyrkan i fjol. Det är lika med 72,9 procent av alla avlidna. Det är en minskning från 74,3 procent under 2016 och den lägsta siffran hittills, enligt kyrkans egen statistik.
– Det är en naturlig följd av att Svenska kyrkan tappar medlemmar. Att vi fått ett större inslag av andra religioner bland invånarna i landet ger också ett direkt avtryck, säger Andreas Sandberg.
Katrineholms kommun, med Katrineholmsbygdens församling och Björkviks församling, ligger under genomsnittet medan Vingåkers kommun, som omfattar Västra Vingåkers och Österåkers församlingar, ligger över genomsnittet.
I Katrineholm begravdes 239 personer i fjol. 67,5 procent av dem begravdes inom Svenska kyrkan. 2016 var motsvarande siffra 70,4 procent.
I Vingåker begravdes 86 personer i fjol. 74,1 procent av dem begravdes inom Svenska kyrkan. Motsvarande siffra året innan var 80 procent.
Andelen kyrkliga begravningar låg över 90 procent i ett tiotal norrländska kommuner. Generellt sett pekar dock kurvan nedåt även på landsorten. Jämfört med 2016 minskade andelen kyrkliga begravningar i fjol i alla län utom fyra, och allra mest i Jämtlands län. Bara i Dalarna, Kalmar, Uppsala och Västernorrland var trenden den motsatta.
De som inte ingår i Svenska kyrkans siffror kan ha haft en borgerlig begravning, en begravning inom något annat trossamfund eller ingen ceremoni alls.