I april förra året såg kommunens Ung kultur och fritid ingen annan råd än att stänga delar av ungkulturhuset Perrongens verksamhet.
Skälet var att en grupp ungdomar betedde sig störande och kränkande vilket minskade tryggheten för andra. I stället inriktades verksamheten på ledarledda kulturaktiviteter. Samtidigt blev det kvällsöppet i Järvenskolan Tallås fritidslokal Gruvan, som lockade många högstadieungdomar.
‒Det har varit jättebra med två ställen. Gruvan är en mindre lokal där det är lättare att fånga upp saker, säger verksamhetschefen Jenny Skarstedt.
I höstas berättade Kuriren i flera artiklar att Gruvans öppettider inte räckte till. I stället hade en snabbmatsrestaurang fått fungera som fritidsgård för vissa ungdomar.
Artiklarna ledde till ett stort engagemang, även från vuxenhåll, och kommunfullmäktige beslutade om extrapengar till utökat öppethållande på Gruvan. Men förändringens vindar har blåst igen. En läcka i ett avloppsrör i Gruvan, i kombination med att personalen inte räcker till att driva ungdomsverksamhet på två platser i stan, ledde till beslutet att åter välkomna all verksamhet i Lokstallet.
Tidigare var de två första lokalerna i huset upptagna av Stambanans vänner. Nu har lokalerna blivit lediga och öppnats för en verksamhet som motsvarar den som fanns på Gruvan, med bland annat biljardbord, pingisbord och välkomnande soffor.
Sofia "Mokkasin" Vusir, som har inrett fiket på Perrongen, har även ordnat med att göra "ettan" och "tvåan" till vardagsrum för ungdomarna.
Nyordningen är på prov och de nya lokalerna är inte helt i ordning för en stadig verksamhet. Men både Jenny Skarstedt och kultur- och fritidsförvaltningens chef P-O Millberg ser hur lösningen skulle kunna bli bra och permanent.
‒Det blir ett levande område, när black boxen (en flexibel teaterlokal) blir klar och även många vuxna kommer att finnas i Lokstallet.
Ledarledda aktiviteter i Perrongen fortsätter som förut, men när eftermiddagen övergår i kväll antar ungdomslokalerna i Lokstallet fyra gånger i veckan mer karaktären av en fritidsgård för 13-25-åringar.
I samband med att verksamhetens inriktning förändras i Lokstallet har några i personalen valt att sluta.
För att situationen som uppstod förra våren inte ska upprepa sig råder nolltolerans mot kränkande beteende och språkbruk. Ungdomar som bryter mot nolltoleransen kan förvänta sig att bli hemskickade, åtminstone för någon dag.
‒Den som inte följer reglerna får gå hem, säger P-O Millberg.
Samtidigt finns det farhågor för att nyordningen ska göra att vissa grupper inte längre kommer att känna sig trygga i verksamheten. Det ska motverkas så långt det är möjligt.
‒Vi ska vara till för alla och vara ett vardagsrum. Det vill vi förmedla, säger Jenny Skarstedt.
Cecilia Björk (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande, ser ingen dramatik i att personal väljer att sluta när verksamheten förändras. Hon säger att det är väldigt mycket kvällsarbete och att det i sin tur leder till en högre personalomsättning.
Björk konstaterar vidare att det helt naturligt finns utmaningar i att jobba med ungdomar, som är allt annat än en homogen grupp.
‒Alla ska få plats och uppleva att de blir sedda. Ungdomsverksamheten är en enda stor social investering.