Äldre har tyckt till i Socialstyrelsens undersökning – resultatet värt att fira

Socialstyrelsens rapport om vad de äldre tycker om omsorgen har precis landat hos utredaren i Katrineholm. Resultaten har förbättrats för dem som bor på särskilt boende i Katrineholms kommun.

Aktiviteter på Lövåsgården.

Aktiviteter på Lövåsgården.

Foto:

Övrigt2018-01-15 05:00

På Lövåsgården är det dags för manikyr när utredaren och verksamhetscheferna presenterar resultaten från enkätundersökningen.

Satsningen på dagliga aktiviteter har gett resultat. På frågan "Hur nöjd eller missnöjd är du med de aktiviteter som erbjuds på ditt äldreboende?" är 79 procent positiva, av de som bor på kommunens äldreboenden, en ökning på sju procent mot 2017. Snittet för riket ligger på 64 procent.

– I år hade vi satt upp mål för att alla boenden ska erbjuda minst två aktiviteter på vardagar och en på helgdagar. Det är jättekul att se att det gett resultat, säger Josefin Sandqvist, verksamhetschef på särskilt boende för äldre.

En del i att aktiviteterna kan genomföras och blir uppskattade är de frivilliga "Nätverkare" som hjälper till. På Lövåsgården har de ökat från tre till elva personer som är med och anordnar till exempel ansiktsbehandling, sång, pubkväll, spel och cykelturer.

– Det märks att vi är fler, det är roligare och lättare då, säger nätverkaren Margareta Öhlin.

En annan fråga som verksamhetschefen gläds åt är " Upplever du att måltiderna på ditt äldreboende är en trevlig stund på dagen?". Här är 85 procent av de boende positiva, till skillnad från riksgenomsnittet på 67 procent.

– Vi har infört sociala måltider där en personal sitter med vid bordet och äter tillsammans med brukarna, säger Josefin Sandqvist.

Andra områden med höga betyg är bemötande, trygghet och förtroende för personalen. De frågor som har fått minst andel positiva svar lokalt handlar om ensamhet, vart man vänder sig med klagomål, information om tillfälliga förändringar, möjlighet att träffa läkare och att komma utomhus. Men även frågorna med lägre andel positiva svar ligger högre än riksgenomsnittet i samtliga fall.

– Vi analyserar för att se var vi är starka och vad vi behöver förbättra, säger Emma Odén, utredare på vård- och omsorgsförvaltningen.

En av de som har svarat på enkätundersökningen är Raili Halvardsson, boende på Lövåsgården sen två år tillbaka.

Jag trivs så bra som man kan göra på ett ålderdomshem.

Raili Halvardsson

– Jag trivs så bra som man kan göra på ett ålderdomshem. Aktiviteterna är absolut det som fungerar bäst, säger hon.

Det enda hon har att klaga på är att maten ibland kan vara dåligt tillagad och att hon skulle vilja ha en möjlighet att låta den informationen gå vidare till kocken. Men att det är bra mat i det stora hela och alltid någon som sitter med vid bordet, poängterar hon.

Inom kort ska resultatet i undersökningen firas, men än är det inte bestämt hur.

Undersökningen

Socialstyrelsen har genomfört den nationella undersökningen "Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?" på ett jämförbart sätt årligen sedan 2013.

Enkäten skickades till alla personer över 65 år med hemtjänst eller som bor i ett särskilt boende.

När det gäller dem som bor i äldreboende svarar 88 procent i Katrineholm att de är mycket eller ganska nöjda med sitt boende. Här ligger riksgenomsnittet på 81 procent.

I Katrineholm är 90 procent av de som svarat mycket eller ganska nöjda med hemtjänsten. Det kan jämföras med riket som helhet där nöjdheten ligger på 88 procent.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!