– Det är betydligt mer avancerat än "barnbarnsbedragare", säger kommissarie Dennis Ejdvinsson, vid polisen i Katrineholm, om det nya brottsfenomenet "vishing".
Så här kan det gå till: en äldre person – 70-75 procent av de drabbade är över 70 år – blir uppringd från ett nummer som ser ut att komma från den egna banken. En person säger "ditt lån är beviljat". Den uppringda säger att den inte begärt något lån. Samtalet bryts, den äldre ringer tillbaka, men hamnar inte hos banken utan hos bedragaren, som säger att det beviljade lånet står och tickar ränta. För att få hjälp måste den äldre personen lämna ut sina koder till banken. Därefter töms personens konton.
Hur bedragarna har gjort, för att deras telefonnummer ska se ut att gå till banken, är oklart. Bara de senaste två månaderna har omkring 3 800 polisanmälningar gjorts och bedrägerierna omfattar omkring 70 miljoner kronor. 19 personer om dagen går på bluffen och får sina konton tömda.
– De blir blåsta på alla sina besparingar, säger Dennis Ejdvinsson, som tycker att sättet att lura äldre är särskilt fult.
"Vishing" är bildat av orden "voice" (röst) och "phising" (lösenordsfiske) och har de senaste månaderna blivit så utbrett, att polisen nu har ett stort antal utredare som arbetar med det.
– Vi har lyckats ta några, men det finns många fler. Det kan vara så att man ringer från utlandet, men vilka länder det skulle handla om vet vi inte.
På fredag kommer polisen i Katrineholm att komma till Pensionärernas hus, för att informera om "vishing" och vad man ska göra, om man blir uppringd.
– Vi vill att alla som blir uppringda ska lägga på luren. Skriv upp vilket nummer som ringt, skriv upp tidpunkten, och polisanmäl. Då kan vi knyta ihop säcken runt bedragarna, säger Dennis Ejdvinsson.
Polisen uppmanar alla att prata med äldre i familjen och varna dem för att lämna ut bankkoder eller logga in på banken efter uppmaning av någon som ringt upp.