Åklagare Reena Devgun nära åtal i domkyrkokuppen: "Bevisläget är väldigt starkt"

Drygt fem månader efter juvelkuppen mot Strängnäs domkyrka är åklagare Reena Devgun mycket nära ett åtal. Den misstänkte 22-åringen har suttit häktad sedan i september. Snart står han inför rätta – och utredningen fortsätter.

Övrigt2019-01-14 09:25

Reena Devgun planerar att i dag, måndag, begära 22-åringen fortsatt häktad – och inom ett par dagar väcka åtal.

Utredningen av en av Sveriges i modern tid mer spektakulära kulturarvskupper har alltså pågått i mer än fem månader.

Utredningen involverar exempelvis Strängnäs domkyrkoförsamling, Strängnäspolisen, Eskilstuna åklagarkammare, polisens nationella operativa avdelning och riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som Reena Devgun själv tillhör.

Hur omfattande är själva den fysiska utredningen?

– Allt är relativt, men den är på ungefär tusen sidor, kanske något mindre, säger hon.

I mitten av veckan, om planen håller, lämnar hon in en stämningsansökan till Eskilstuna tingsrätt. I åtalet ska hon presentera vem som misstänks för vilka brott – och kanske framför allt, vilken bevisning hon har mot 22-åringen.

Han misstänks för grov stöld och försök till grov stöld och pekas av Reena Devgun ut som en huvudperson i domkyrkokuppen.

– Bevisläget är väldigt starkt, när det gäller att han har varit där, i kyrkan. Vad han har gjort där får tingsrätten pröva. Han har en förklaring och vi har en annan, säger hon.

När åtalet lämnats in har Eskilstuna tingsrätt två veckor på sig att inleda rättegång.

Vad tror du, när har vi ett avgörande?

Reena Devgun menar att det beror på hur man ser det, eftersom det bara är en person som inom kort står i rätten.

– Det här åtalet avser en person som misstänks för en gärning som vi utgår ifrån har begåtts av flera personer, minst en till. Sedan har vi frågan om vilka som förfogar över stöldgodset, vilket inte nödvändigtvis är de som varit i kyrkan. Så länge godset inte återfunnits kommer det att pågå en utredning. Det utgår jag ifrån.

Den utredningen kommer dock inte Reena Devgun att leda.

– Nej. Jag kommer att vara andreman till kulturarvsbrottsåklagare Isabelle Bjursten, som har varit min andreman.

Hur har det varit att leda den här förundersökningen?

– Det är ett väldigt speciellt fall. Det har varit väldigt engagerade poliser både i Strängnäs och på nationella operativa avdelningen. Fallet känns viktigt. Det är beklagligt att vi ännu inte har återfunnit stöldgodset.

Vad tror du om chanserna att det återfinns?

– Det kan jag inte uttala mig om. Men det finns en ambition.

Har du haft några liknande fall?

– Nej. Det är så pass unika föremål. Det finns inte så många att stjäla.

Vilka kommer att vara på plats under rättegången?

– Jag, Isabelle Bjursten, den åtalade och hans försvarare Johan Eriksson. Sedan kommer vi att kalla ett antal vittnen. Det blir personer som varit i kyrkan och en del experter när det gäller föremålens både ekonomiska och kulturhistoriska värde.

Domkyrkokuppen – detta har hänt

31 juli 2018: Vid lunchtid tar sig tjuvar in i en låst och larmad glasmonter i Strängnäs domkyrka och stjäl merparten av begravningsregalierna efter kung Karl IX och hans fru Kristina den äldre: två kronor och ett riksäpple i guld och ädelstenar, från 1611 respektive 1625. Kulturskatten anses vara Sverige näst förnämsta, endast överträffad av riksregalierna på Stockholms slott. Föremålen ägs av Strängnäs domkyrkoförsamling och förvaltas i samråd med länsstyrelsen. Tjuvarna tros ha flytt vattenvägen via Bo Setterlinds park. Trots en massiv polisinsats på land, vatten och i luften försvinner tjuvar och stöldgods spårlöst.

1 augusti: Rikslarm utfärdas. Föremålen efterlyses internationellt via Interpol.

2 augusti: Domkyrkan öppnar men brottsplatsen, den inre sakristian, hålls låst. I Aftonbladet värderar en källa med "god insyn" den stulna kulturskatten till 120 miljoner kronor.

11 augusti: Sakristian har öppnats för besök igen, men Strängnäs domkyrkoförsamling har plockat bort och låst in alla andra värdesaker i väntan på en utvärdering av säkerheten tillsammans med länsstyrelsen.

20 augusti: Fallet lyfts från Eskilstuna åklagarkammare till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Förundersökningsledare är åklagare Reena Devgun, som biträds av åklagare Isabelle Bjursten.

1 september: Antikexperten Bo Knutsson berättar för tidningen om sin teori om artnapping, att föremålen tagits i syfte att ge en lösensumma. Han tror att det kan ta flera år innan stödgodset dyker upp igen.

12 september: En man från Åkersberga grips misstänkt för inblandning. Flyktbåten har hittats utanför Enköping.

14 september: Mannen häktas, på sannolika skäl misstänkt för grov stöld. Han pekas ut som en huvudperson, en av dem som var inne i domkyrkan. Mannen – den 22-åring som snart åtalas – företräds av stjärnadvokaten Johan Eriksson och nekar till brott.

18 oktober: – Vi kommer inte att ge oss. Vi kommer att jobba med det här ärendet tills vi hittar föremålen, säger Filippo Bassini, chef på polisens nationella operativa avdelnings enhet för artskydds- och kulturarvsbrott, till tidningen.

8 november: En andra man från Stockholmstrakten anhålls, misstänkt för grovt häleri. Han släpps två dagar senare, fortsatt misstänkt.

9 november: Det står klart att delar av de föremål som blev kvar vid kuppen – ett riksäpple och två guldspiror – kom till skada av att förövarna försökte stjäla dem. 22-åringen misstänks därför även för försök till stöld.

4 december: En tredje man från Stockholmstrakten läggs till utredningen, misstänkt för grov stöld. Han tas dock inte i förvar.

Januari 2019: Kammaråklagare Reena Devgun räknar med att väcka åtal mot 22-åringen. De två andra männen är fortsatt misstänkta men på fri fot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!