Solen glimtar mellan tallarna på åsen när Karl-Gustav Karlsson visar en av kontrollpunkterna nära sitt hem. Vardagsmotionen gör att han håller i gång kroppen och då är "Hitta ut" ett bra sätt att röra på sig.
– Det är jätteroligt att de ordnar en sån här grej. Det är bra för både gamla och unga.
Karl-Gustav Karlsson orienterade i sin ungdom och lärde sig karta och kompass. Sen blev det fotboll, handboll och bandy som tog över, men intresset för kartor och geografi finns kvar. I slutet av september hade han hittat samtliga 100 Hitta ut-checkpoints med hjälp av cykeln och karta.
Jag har ingen smart telefon så jag använder bara kartan.
Karl-Gustav Karlsson
– Jag har ingen smart telefon så jag använder bara kartan. Jag har tagit några i taget. I Krämbol var det jobbigt när jag fick gå långa sträckor i skogen, det var lättare i stan.
Vi infarten till Dufweholms herrgård fick han leta tre varv för att hitta pinnen med bokstaven. I Krämbolskogen var det en halkolycka som ledde honom rätt. När fötterna gled iväg på blöt mossa och han hamnade på rumpan, så upptäckte han kontrollpunkten som satt lågt.
[bild nr=”2”]
"Hitta ut" anordnas av Katrineholms orienteringsklubb och Klas Bringert är projektledare.
– Idén är att göra orientering mer tillgänglig och att bidra till folkhälsan. Vi vill också locka fler medlemmar till klubben och få in pengar till ungdomsverksamheten.
Dagen innan utmaningens slut fanns 678 deltagare registrerade på sajten. De har tillsammans tagit 28733 kontrollpunkter. Men det finns de som använder kartorna och orienterar utan att registrera sig också, till exempel skolungdomar som orienterar på idrottslektionerna.
– För statistiken skull vill vi att alla registrerar, säger Klas Bringert.
Kostnaden för att trycka kartor och licens för appen täcks av de 50000 kronor som kommunstyrelsen bidragit med. Övriga inkomster i form av sponsring går till klubben. I år har deltagandet ökat med 40 procent jämfört med förra året då det var premiär i Katrineholm.
– Vi hoppas kunna ha ett ännu större område nästa år.