Statsbidraget är i år på 663000 kronor och ska räcka till 1326 lärartimmar under 2018. Det är den summa kommunen sökt och en liten utökning jämfört med tidigare år.
Grundtanken är att läxhjälpen ska gå till elever med störst risk att inte nå behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram. Enligt barn- och utbildningsförvaltningens tillförordnade chef Annica Roxström har läxhjälpen också gett resultat, men inte fullt ut.
‒Alla elever utnyttjar inte möjligheten. Vi behöver bli bättre på att visa på att resursen finns och hur den kan användas, till exempel i samband med utvecklingssamtalen.
I en del kommuner bedrivs verksamheten i samarbete med ideella organisationer som Röda korset, men Vingåker har valt att ha läxhjälp helt i egen regi.
‒För att underlätta för eleverna har vi också lagt läxhjälpen i anslutning till ordinarie skoldag, säger Annica Roxström.
Intresset för bidraget har varit betydligt större än den summa som finns att fördela. Totalt handlar det om närmare 364 miljoner kronor för hela landet. Pengarna fördelas enligt en modell där kommuner med hög andel elever utan förväntad behörighet får högre rankning, och därmed också störst chans till statsbidrag.
Bidraget gäller under 2018 och betalas ut vår och höst.