Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra har inför den här veckan, "Beredskapsveckan", räknat antalet skyddsrumsplatser i kommunerna. Katrineholm är långt från sämst i klassen, med sina 0,7 platser per invånare. 17 kommuner saknar skyddsrum och bara nio kommuner har fler skyddsrumsplatser än medborgare. Bland dem finns Bofors-kommunen Karlskoga. I exempelvis Vingåker finns 870 platser för drygt 9 000 invånare.
Katrineholms kommuns säkerhetschef Peter Henriksson tror, att man i en nödsituation i och för sig skulle kunna få plats med alla katrineholmare i Katrineholms 300 skyddsrum.
– Man räknar med ett nyckeltal, jag tror det är 0,75 kvadratmeter per invånare. Man ska kunna ligga ner. Men trycker man in alla får vi givetvis plats.
Att kommunen inte har skyddsrum till alla tror han inte är något ovanligt.
– Sedan 25 år tillbaka har det inte byggts skyddsrum, civilförsvaret har stått precis stilla och städerna har växt sig större än skyddsrummen byggdes för. Men man måste fråga sig om alla verkligen ska vara i skyddsrum? Vad är det för konflikter man tänker sig? Om det är gasanfall är det kanske bättre om alla får varsin gasmask och stannar hemma. Vad ska skyddsrummen skydda mot? Ta skyddsrummet under Gröna kulle, det var det modernaste som fanns på 50-talet, det tålde alla vapen som fanns fram till kanske 80-talet. Men nya vapen, som laserstyrda bomber, går rakt genom det där berget utan att blinka.
Men att bara bygga fler skyddsrum som står emot även de moderna vapnen och som alla i kommunen får plats i, är inte helt lätt.
– Att bygga nya är en alldeles för stor fråga för oss just nu och det kostar enorma summor. Det måste komma från centralt håll. Det måste göras en ordentlig utredning om vad vi ska ha våra skyddsrum till. Hur ska vi ha dem, hur stora, ska man vara där en vecka eller ett dygn?
De senaste åren har ändå kommunens beredskap stärkts, tycker Peter Henriksson.
– Vi har höjt vår förmåga att klara kriser. Vi är snabbare på bollen när det blir tråkigheter.
Förutom att vara en del av totalförsvaret, att kommunen står till Försvarsmaktens tjänst med alla resurser, ska man också kunna driva kommunen under svåra förhållanden.
– Det kan vara smitta, brand, terror, krig, säger Peter Henriksson.