300 procent fler bötfälldes efter nya skärpta mobillagen

Skärpningen av lagen mot att handskas med mobiltelefon samtidigt som man kör bil är välkommen. Men på NTF i Sörmland ställer man sig tveksam till om den har någon effekt eller inte.– Jag behöver bara titta ut genom mitt fönster här på kontoret så ser jag folk som kör och pratar i telefon samtidigt. Och de är många, säger Lars Nordquist, på NTF.

Övrigt2019-01-08 07:31

Samtidigt som åklagarmyndigheten i Sverige presenterar statistik som förklarar att antalet bötfällda för brott mot trafikförordningen 4 kapitlet, 10:e paragrafen, har ökat med över 300 procent under de elva månader som man levt med den skärpta lagstiftningen under 2018 i jämförelse med de fem år som gått sedan lagen kom 2013. Och då är ändå inte statistiken med som omfattar 2018 års sista månad i den statistiken – den är inte sammanställd och klar ännu.

Under de första fem åren var det sammanlagt 301 bilister i hela Sverige som bötfälldes eller till och med åtalades misstänkta för brott mot lagen, enligt siffror från åklagarmyndigheten.

Fram till och med 1 februari 2018 var det olagligt att handskas med mobilen om det inverkade menligt på sättet att framföra fordonet. Efter 1 februari i fjol skärptes lagstiftningen så man inte ens fick lägga en hand på mobiltelefonen under körning.

Ett av de tidigaste fallen på brott mot den nya och skärpta lagen inträffade i Eskilstuna 6 februari. En polispatrull noterade att en 27-årig man svängde vänster i korsningen Tullgatan och Kungsgatan, och han höll väldigt tydligt en mobil i handen samtidigt som han körde.

Mannen erkände utan omsvep att han haft telefonen i handen. Men han talade inte i den utan nappade bara åt sig den när han fick en påringning och tryckte bort samtalet.

Antalet förare som stoppades och bötfälldes under perioden 1 februari till 30 november 2018 var i hela Sverige 1 038, fortfarande enligt åklagarmyndigheten. En ökning med 300 procent jämfört med de fem föregående åren.

En som är tveksam till att det kan räcka med skärpt lagstiftning är Lars Nordquist som är verksamhetsansvarig på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, i Sörmland:

– Jag tror att det här med att inte köra bil och handskas med mobiltelefoner samtidigt är ungefär som det här med att hålla hastighetsbestämmelserna. Alla tycker att det är bra med reglerna men nästan inga alls följer dem.

– Vad som skulle krävas för att få fler att verkligen följa reglerna? Jag tror att det måste dyka upp notiser i tidningarna om att nu har polisen stoppat åtta bilister på vägen ut mot Hållsta, alla är misstänkta för brott mot lagen, var och en av de stoppade får 2 500 kronor i böter. Och att polisen verkligen går ut och kontrollerar trafikanterna.

– Det tror jag skulle få effekt.

På frågan om Lars Nordquist lever som han lär svarar han ja.

– Jag har ett headset integrerat i bilkupén och kan svara och lägga på luren med en knapptryckning på ratten. Ringer upp själv gör jag aldrig samtidigt som jag kör bil, då kör jag åt sidan.

Men vet man i dag om en olycka beror på att föraren har delat sin uppmärksamhet mellan mobilen och övriga trafikanter?

– Jag vet att Trafikverket gör djupstudier av varje riktigt svår olycka och att man då även tittar på sådana viktiga saker som hur däcken är beskaffade, men jag tror inte att mobiltelefoner tillhör det man tittar på i dagens läge. Det ser ut att dröja ett tag ytterligare.

Nästan ett år med skärpt lagstiftning

Redan 2013 infördes ett förbud för chaufförer att samtidigt som de kör sina fordon hantera mobilen så att det ”menligt inverkar på körningen”,

Först från och med 1 februari 2018 blev det förbjudet att prata i mobil, eller skicka sms med mobilen i handen samtidigt som man kör ett fordon.

Ett beslut som välkomnades av många, inte minst polisen som nu enklare kan se till att förbudet fungerar i praktiken.

1 500 kronor kostar det att bryta mot mobilförbudet för den som kör ett motorfordon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!