1968 – ett dramatiskt år som präglade en generation

Vietnamkriget, studentprotester och mordet av Martin Luther King var bara några av de händelser som skedde år 1968. Året då nästan allt hände.

Övrigt2018-08-11 12:00

Man kan skriva många spaltmeter om år 1968. Den politiska omvälvningen i världen var påtaglig med alltifrån ockupationer till nedslagna revolutioner. I Sverige ockuperades kårhus, fem dagars skolvecka infördes och den legendariska feministiska sammanslutningen grupp 8 skapades. I världen pågår Vietnamkriget, Robert Kennedy mördas och på prispallen efter 200-metersfinalen i OS så höjer guldmedaljören Tommie Smith och bronsmedaljören John Carlos sina armar med knutna handskbeklädda nävar - något som ska bli känt som Black power-gesten. SN har listat ett urval av händelser från det berömda året.

Pragvåren

Alexander Dubček valdes till ny ledare för kommunistpartiet och regeringen i Tjeckoslovakien i januari 1968 . Den nyvalde generalsekreteraren påbörjade en rad av liberala reformer som bland annat åsyftade att införa blandekonomi, möjlighet till flerpartisystem och yttrandefrihet. Reformprogrammet kallades för "socialism med ett mänskligt ansikte".

Reformerna ogillades givetvis av Sovjetunionen. Den kommunistiska ledningen i Moskva begärde förhandlingar och Dubček tvingades försäkra att Tjeckoslovakien skulle vara fortsatt lojalt mot Sovjetunionen och Warszawapakten. Alexander Dubček vägrade dock överge sitt reformprogram. Sovjetunionens ledare Leonid Brezjnev var inte nöjd med utgången och utformade då den så kallade Brezjnevdoktrinen. Brezjnevdoktrinen innebar kort och gott att Sovjetunionen och dess allierade hade rätt att ingripa i varje broderland där socialismen var hotad.

Natten till den 21 augusti invaderades Tjeckoslovakien. Totalt innefattade den sovjetiska armén 29 divisioner med 7500 stridsvagnar. Ett hundratal människor dödades och Alexander Dubček arresterades och fördes till Sovjetunionen.

Têt-offensiven

Vietnamkriget pågick mellan 1955-1975 och under 60-talet var kriget var ständigt närvarande. Under 1968 kom det som många anser vara vändpunkten för kriget på grund av de politiska efterspel som följde.

30 januari slog Nordvietnams armé och FNL-gerillan till mot flera platser i hela Sydvietnam. Sydvietnam och USA uppges ha blivit militärt överraskade. Soldater från FNL-gerillan slog till mot USA:s ambassad i Saigon. Under Têt-offensiven förlorade Nordvietnam/FNL 58 000 soldater, ungefär lika många som USA förlorade under hela kriget. Tusentals civila dödades under offensiven och efterspelet.

Offensiven skapade enormt tryck i USA där dåvarande presidenten Lyndon B. Johnson inte kunde framträda i offentligheten utan att mötas av demonstrationer. Demonstranter mötte presidenten med skyltar med budskap som "LBJ, how many kids did you kill today". Det i sin tur ledde till att Lyndon B. Johnson avbröt de amerikanska flyganfallen fram till 1972 och stegvis började USA dra sig ur kriget.

[custom-embed script="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"]

Kårhusockupationen

En av de stora politiska händelserna i Sverige under året var Kårhusockupationen på Holländergatan i Stockholm. Ockupationen var en protest mot regeringens förslag om en ny studieordning: UKAS. Studentorganisationerna Clarté, KFML och Vänster ungdomsförbund ansåg att förslaget UKAS skulle innebära att universiteten skulle bli toppstyrda. Som motreaktion mot förslaget förklarade studenterna den 23 maj kårhuset ockuperat.

Fredagen den 24 maj talar Olof Palme som då var utbildningsminister till ockupanterna. Palme poängterade då att det är viktigt att lyssna på de unga i samhället men uppgav i efterhand att han inte tyckte att han fick så mycket gehör för sina ord. 25 maj spärrar polisen av byggnaden så man inte längre kan gå in i den, och stryper därmed tillförseln av mat. 27 maj lämnar studenterna kårhuset, mycket på grund av hunger. På vägen därifrån görs tafatta försök att även ockupera Stockholms Centralstation, Operan, Konserthuset och Stockholms stadsteater. Men de misslyckas.

Studenterna lyckades ändå delvis påverka då reformen UKAS sköts på framtiden och i stället togs ett reviderat förslag fram: PUKAS. Det antogs av riksdagen i mars 1969.

Martin Luther King mördas

Han var pastorn som kom att bli en symbol för medborgerliga rättigheter, både i USA och i världen. År 1964 mottog han Nobels fredspris som den då yngsta pristagaren genom tiderna. Priset fick han för sina fredliga protester mot rasdiskriminering och rassegregering. 1963 håller Martin Luther King talet "I have dream" som kommer att bli ett av de mest kända och citerade talen genom tiderna.

Se talet här:

[youtube id="smEqnnklfYs"]

I april 1968 tar berättelsen om människorättsaktivisten slut. Martin Luther King befinner sig på ett hotell i Memphis, Tennessee i USA för att planera en demonstration. Han skjuts i huvudet av ett gevärsskott när han befinner sig på balkongen samtidigt som han pratar med ett par kollegor.

Skytten lyckas fly och mordet på Martin Luther King utbryter kravaller och oroligheter. Nästan 300 personer får sätta livet till i oroligheterna.

Två månader senare grips James Early Ray för mordet på flygplatsen Heathrow i London. Han döms till 99 års fängelse.

[custom-embed script="PHNjcmlwdCBpZD0iaW5mb2dyYW1fMF8xYzVjZTVhZC0xNjZlLTQ1ZDQtOWY1ZS1hZDQ1ZWU4NTdlZWQiIHRpdGxlPSJCZWZvbGtuaW5nIDE5NjgiIHNyYz0iaHR0cHM6Ly9lLmluZm9ncmFtLmNvbS9qcy9kaXN0L2VtYmVkLmpzP0FJRyIgdHlwZT0idGV4dC9qYXZhc2NyaXB0Ij48L3NjcmlwdD4="]

Andra stora händelser 1968

Ett amerikanskt bombflygplan störtar på Grönland, flygplanets vätebomber splittras och avger radioaktiv strålning.

Olof Palme håller ett tal under en demonstration i Stockholm där han kritiserar USA för sin krigsföring i Indokina, det leder till att USA kallar hem sin ambassadör från Sverige.

Postnummersystemet införs i Sverige.

Frankrikes president Charles de Gaulle utlyser nyval efter våldsamma studentprotester, den såkallade Majrevolten.

Senatorn Robert Kennedy blir skjuten i Los Angeles och avlider.

Biafrakriget pågår för fullt i Nigeria och 8000-10 000 uppges dö av svält dagligen i området.

Den feministiska organisationen Grupp 8 bildas i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om