I slutet av 1940-talet insåg man på det bondeägda Mjölkcentralen, att det 1921 invigda mejeriet på Djulögatan börjat tjäna ut. Dessutom var kapaciteten alldeles för låg för att ta hand om och förädla mjölken från de 2500 leverantörerna i upptagningsområdet. Alltså togs beslut om att ett nytt stormejeri skulle byggas på Kerstinbodaområdet. Kostnaden skulle komma att uppgå till 6,5 miljoner kronor och anläggningens storlek och modernitet saknade motstycke i Europa.
I september 1950 var det dags för invigning och fyra tusen inbjudna besökare kunde bese produktionen och njuta av förtäringen. Det gick under dagen åt 30000, 20000 smörgåsar, åtskilliga backar pilsner och läsk samt naturligtvis obegränsade mängder mjölk och glass.
Genom en fusion med andra mejeriföreningar bildades Arla 1975 och ett första steg till dagens multinationella livsmedelsjätte var taget.
En kulen decemberdag 1989 kärnades det sista smöret i Katrineholmsmejeriet och tillverkningen lades ut på andra anläggningar. En epok var till ända i Katrineholms industrihistoria.