100 procent glädje med gammeldans

Måndagskvällarna är snurriga i bygdegården. Virvlande danssteg av gammalt snitt är både en puls- och humörhöjare som får fart på deltagarna.

Foto:

Övrigt2019-01-29 17:30

Om landskapet utanför Baggetorps bygdegård förvandlats till ett vintrigt Nordpolen är det tropiskt klimat innanför de stora glasrutorna där kvällens danskurs är i full gång. Från högtalaren strömmar sprittande dragspelstoner med en basgång som tydlig färdriktningsvisare för de dansande paren.

Varje måndagskväll håller ledarna från Kolsnaredansarna nybörjarkurs i gammeldanser som schottis, vals, hambo och mazurka.

– Min största drivkraft är att förmedla hur roligt det är att dansa. Det är socialt, man får motion och det är bra för minnet att lära sig nya danser. Vill man haka på vår nybörjarkurs står dörren på glänt, det är bara att höra av sig, säger Ronny Gustavsson.

För dansledaren Lars-Åke Larsson öppnade sig en ny värld när hans Eivor Österberg drog in honom i gammeldanssvängen för snart 30 år sedan.

– Jag hade inte dansat gammalt förut och vi tränade hemma på vardagsrumsgolvet. Nu är vi ute och dansar tre och fem gånger i veckan och det är bra både för knopp och kropp. Har man lite krämpor så blir man av med dem. Jag bytte knä och dansade ett tag med Alvedon och knäskydd, men nu känner jag inte av det längre.

Nybörjarkurserna i gammeldans är ett sätt att värva nya medlemmar till gillesdanserna som är en vidareutveckling av gammeldansen där grunddanserna utvecklats till nya varianter.

Lars-Åke Larsson är även rappare, det vill säga den som leder dansare i gillesdansens turer med ett headset på skulten.

– Medelåldern är tyvärr jädrigt hög och man vill sprida kunskapen så fler får uppleva glädjen. På 70-talet hade vi ju Bosse Larsson, men numera har vi inget dragplåster, säger han.

Lars-Åke Larsson nickar mot golvet där Ronny Gustavsson demonstrerar den snabba schottisvarianten ratata tillsammans med Inger Strömqvist.

– Det här gillar Ronny, han är en riktig sprattelgubbe! skrattar han.

Bland kursdeltagarna som tragglar stegen finns Anja Sundberg och Markus Rudolph från Vingåker.

– Vi åker till Dalarna varje sommar och jag tänker varje år att jag så gärna skulle vilja vara med och dansa gammeldans, säger Markus Rudolph.

Även parets elvaåriga dotter Linnéa hängde med på första lektionen.

– Fast hon tycker att killarna kunde vara lite yngre, typ 12–13 år, skrattar Anja Sundberg.

Gammeldans

Gammeldans är en samlingsbeteckning på en del av de modedanser som fanns före 1930-talet. Det är danser som vals, schottis, mazurka, polka och hambo. Danserna blev populära i mitten av 1800-talet och fram till början av 1900-talet och att dragspel började masstillverkas under 1800-talet hade också stor betydelse för dansmusiken. Det utvecklades en repertoar för gammeldans som var anpassad till dragspelens tekniska möjligheter och begränsningar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!