Gemenskapsboende planeras i Österåker

För två år sedan började drömmen om ett trygghetsboende för äldre i Österåker ta form. Nu finns en ekonomisk förening och en ansökan om medel för projektering är på gång.

Gunnel Larsson och Åke Eriksson visar upp en idéskiss till hur den nya Lindberga by skulle kunna se ut, med gemenskapsboende och enplanshus.

Gunnel Larsson och Åke Eriksson visar upp en idéskiss till hur den nya Lindberga by skulle kunna se ut, med gemenskapsboende och enplanshus.

Foto: Anna Mi Skoog/Skiss: Kerstin Åkerstedt

Österåkers kommun2019-12-23 06:37

Av Österåkers befolkning är närmare hälften över 65 år. Många sitter i för stora hus, men det finns inga alternativ, om man vill bo kvar på orten.

Sockenrådet gav för två år sedan i uppdrag till Österåkersbon Gunnel Larsson att börja titta på möjligheterna att skapa ett trygghetsboende för äldre i byn.

– Vi samlade en grupp med personer som eventuellt kunde vara intresserade. Vi blev 12 stycken första gången, berättar hon, som själv också är intresserad av ett sådant boende.

Det startades en studiecirkel kring idéerna om ett trygghetsboende. Gruppen fick möjlighet att göra studiebesök på liknande boenden och samla idéer. Kommunen var också behjälplig på olika sätt.

– Ganska snart visade det sig att vi hade två olika tänk i gruppen. En del var intresserade av ett kollektivt trygghetsboende, medan andra var intresserade av helt egna enplanshus, berättar Gunnel Larsson.

I Österåker finns en tomt. Lindberga gärde, som kommunen äger, där det funnits tidigare planer på byggnation. Den ligger mellan friskolan och museet. Här är nu tanken att den nya bebyggelsen ska ligga.

Nu finns också en ekonomisk förening, Lindberga by, med ett växande antal medlemmar, som ska arbeta för att förverkliga gemenskapsboendet, som blir den första etappen.

– Vi mäktar nog inte med mer än det, säger Gunnel Larsson.

Tanken är dock att området ska kompletteras med enplanshus på sikt, om andra intressenter vill bygga.

Kommunens byggnadsinspektör Tony Ljungberg har hjälpt gruppen med att skissa ett förslag på hur hela området skulle kunna se ut. En arkitekt, Kerstin Åkerstedt, har också tagit fram visionsskisser av en byggnad i samma u-form som ladan vid museet, och med en vinterträdgård mellan huskropparna.

– Boendet ska ha tio mindre lägenheter och gemensamma utrymmen, förklarar Gunnel Larsson.

Nu har gruppen fått möjlighet att ansöka om medel för projektering. Kommunen behöver då först skriva avtal om att de får rätt till marken.

Om alla steg i bygglovsprocessen flyter på och inget hakar upp sig på vägen är förhoppningen att den första etappen av Lindberga by ska stå klar inom ett par år.

– Jag tror det är ganska realistiskt, säger Åke Eriksson, som själv gärna kan tänka sig att flytta in på sikt.

– Men vi är inte så snåla att vi inte kan öppna för andra än Österåkersbor också att flytta hit, säger Gunnel Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!