På Österåkersbygdens friskola har alla elever i årskurserna 4-6 en egen smart mobiltelefon som arbetsverktyg. Så har det varit sedan skolan startade 2011.
– Telefonen har man alltid med sig. Därför ville vi att eleverna skulle lära sig hur man tar hand om och använder telefonen, förklarar Petra Karlsson, lärare.
På torsdagen hade skolan besök av Torbjörn Ott, doktor i tillämpad it med inriktning mot utbildningsvetenskap, som forskat på användningen av mobiltelefoner i skolan. Han träffade först elever, sedan lärare och på kvällen hade han en föreläsning för andra intresserade.
Torbjörn Ott känner inte till någon mer skola i Sverige som har skolmobiler.
– De verkar arbeta väldigt medvetet med telefonerna. Och det är jätteintressant att se att det fungerar så bra. Eleverna är väldigt medvetna och har koll på vad de kan användas till och inte. Det visar ju att det går att ha telefoner i skolan utan att det blir kaos, säger han.
Under lektionstid får eleverna använda telefonerna för att ta reda på fakta, anteckna och annat. De får också sina läxor och annan information via telefonen.
– De frågar hur de får använda telefonerna. En del lyssnar på musik vissa lektioner, för att skärma av sig. Men det passar inte alla, säger Petra Karlsson.
Eleverna själva tycker att det finns många fördelar.
– Det är ganska bra. Man kan kolla på läxor på telefonen. Har man en läxa på papper är den lätt att tappa bort, säger Sebastian Åhlén, som går i femman.
– Vi har en hjälpgrupp på telefonen, så man slipper räcka upp handen. Då ser läraren vem som ska få hjälp först, förklarar Gry Carlsson, som också går i femman.
En nackdel är skärmstorleken, som gör det svårt att skriva eller göra presentationer på telefonen. Då får eleverna använda padda i stället.
På många andra skolor inför man mobilförbud i hopp om mera lugn och ro och bättre skolresultat.
– Men en svensk studie som kom i somras visade inte att mobilförbud faktiskt ledde till bättre skolresultat, säger Torbjörn Ott, som främst studerat hur mobiler används i gymnasieskolan.
Han pekar på att det finns mycket annan teknik i skolan, som datorer och paddor, och att samma störningsmoment går att komma åt där, även om man inför mobilförbud.
– Och att elever ibland ägnar sig åt annat än undervisningen när de tappar intresset för vad läraren säger är ingenting nytt som kommit med mobiltelefonerna. Så har det alltid varit, säger han.