Skräp och skadegörelse hotar utsiktsplatsens framtid

Utsiktsplatsen över kalkbrottet i Forsby är hotad, av skräp och skadegörelse. Föreningen bakom den vädjar nu om hjälp från kommunen. Efter nödropet öppnas nu en dörr.

Utsiktsplatsen vid kalkbrottet i Forsby är hotad. Föreningen som sköter om platsen har tröttnat på skadegörelse och nedskräpning och har inte heller ekonomiska resurser för att byta allt som slås sönder och försvinner. Nu står deras hopp till Vingåkers kommun. På infällda bilden syns Klaus-Jürgen Schmidt från föreningen.

Utsiktsplatsen vid kalkbrottet i Forsby är hotad. Föreningen som sköter om platsen har tröttnat på skadegörelse och nedskräpning och har inte heller ekonomiska resurser för att byta allt som slås sönder och försvinner. Nu står deras hopp till Vingåkers kommun. På infällda bilden syns Klaus-Jürgen Schmidt från föreningen.

Foto: Eskilstuna-Kuriren, Cecilia Ehrencrona

Österåker2023-10-07 06:31

Droppen som fick bägaren att rinna över föll i höstas. Då eldades den handikappanpassade toalettbyggnaden upp. Nu är framtiden för utflyktsmålet Kalkbrottsutsikten, vid Forsby kalkbrott, hotad. 

– Det bara fortsätter. Toalettbyggnaden var utsatt för skadegörelse redan innan, de tog toalettrullarna och vattendunkarna och till och med handtaget. De kastar vår sopkorg nedför slänten, gästboken har de eldat upp, säger Klaus-Jürgen Schmidt, engagerad i föreningen Kalklinbanans vänner, som ställt i ordning utsiktsplatsen. 

Utsiktsplatsen har funnits i omkring 20 år, med hisnande vacker utsikt över kalkbrottet, där Nordkalks brytning fortfarande pågår. Själva linbanan, som forslade kalk i stora hinkar från Forsby, över Hjälmaren till Köping, byggdes åren 1939-41 och stängdes 1997. 

2013 påbörjades rivning av linbanan, men i Kalkbrottsutsiktens permanenta utställning finns historien om dem som arbetade där, om konstruktionen av linbanan och information om den 2,5 miljarder år gamla kalkstenen kvar – än så länge. 

Från början, säger Klaus-Jürgen Schmidt, åtog sig Vingåkers kommun att sköta om utsiktsplatsen, mot att Kalklinbanans vänner stod för informationstavlorna, den konstnärliga utsmyckningen, samt guidning på platsen. 

Men nu har underhåll, städning, sophämtning, sanering efter det återkommande klottret, hamnat på föreningens bord. Något avtal med kommunen har aldrig skrivits, överenskommelserna var muntliga. 

– Vi vill försöka få till stånd ett möte med kommunen. Vi vill inte stänga av platsen när det är så många besökare, men vi kan inte hålla på hela tiden när det ska falla på kommunen att sköta om det. Föreningen får ingen ersättning heller. En liten flaska med klotterborttagning kostar 400 kronor. Kanske om kommunen kunde åka förbi någon gång i månaden och göra i ordning lite? 

Ändå uppfattar föreningen att det finns intresse för utsiktsplatsen, även om besöksräkningen försvann när gästboken eldades upp. 

– Jag var där i fredags. På den stunden kom det fem bilar och några fotgängare. Vi vill helst inte kasta in handduken, säger Klaus-Jürgen Schmidt. 

Susanne Jaktlund är samhällsbyggnadschef i Vingåker. Hon säger att den förvaltningen inte haft kontakt med Kalklinbanans vänner i närtid, men att man gärna förnyar kontakten. 

– Klart vi är intresserade av att träffa föreningen och prata med dem. Vi tar gärna en dialog med dem.  

Karta: Kalklinbanan Forsby-Köping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!