Skolskjutsfrågan höjde temperaturen

Samförstånd och en vänlig ton präglade kvällen när Vingåkers folkvalda på tisdagen frågades ut av Österåkersborna. Någon enstaka gång hettade det till.

Politikerutfrågning 1 RC 140520.jpg

Politikerutfrågning 1 RC 140520.jpg

Foto:

Österåker2014-05-21 08:57

Ett 30-tal personer hade på tisdagskvällen samlats i samlingssalen i Österåkersbygdens friskola för att delta i utfrågningen av några av Vingåkers ledande politiker. I panelen fanns Gunnar Österberg (C), Fredrik Appelgren (VTL), Åke Tholin (V), Lars-Gunnar Karlsson (FP), Timo Granetin (M), Pernilla Hagberg (MP), Lennart Andersson (KD) och Robert Skoglund (S).

Utfrågningsledaren Egil Boräng, tillika sockenrådets ordförande, berättade att det är andra gången en liknande utfrågning arrangeras. Boräng ville se en utfrågning som präglades av ett glatt humör snarare än pajkastning. Så blev det under den två timmar långa utfrågningen. Tonen var vänlig och i många frågor var politikerpanelen rörande överens. Österåker är en viktig del av Vingåkers kommun. Politikerna vill gärna verka för en inflyttning av exempelvis barnfamiljer. Goda kommunikationer och snabbt bredband är viktigt.

När utfrågningen gick in på den infekterade frågan om rätten till skolskjuts också för barn som går på Österåkersbygdens friskola, hettade det till. Skolans rektor Ing-Marie Frössevi uttryckte att hon emellanåt känt ett motstånd från den politiska ledningen i Vingåker.

– I den bästa av världar skulle jag vilja säga ja och erbjuda alla skolskjuts på samma villkor. Men så har vi det där med likabehandlingsprincipen. Då skulle vi vara tvungna att ge det till alla. I dag får vi vända och vrida på varje krona. Jag tycker att det är viktigare att vi använder pengarna till exempelvis lärarna i stället, sa Robert Skoglund.

Ing-Marie Frössevi invände mot Skoglunds inlägg om likabehandling och sa att kommunen redan har gjort avsteg från vad skollagen säger genom att erbjuda skolskjuts för barn som går på Trollkojans kooperativa förskola i Läppe.

– Jag respekterar era åsikter, men skaffa fakta innan ni yttrar er! sa Ing-Marie Frössevi.

– Det är svårt för oss politiker att ha deltaljkunskap om precis allting. Vi måste lita på vad professionen säger till oss, sa Lennart Andersson (KD).

En annan fråga som ägnades en del tid var frågan från Rolf Pettersson, som bor i Grövsbol och nära bergtäkten vid Fagermon, om politikernas inställning till en utvidgning av täkten. Pettersson sa att oron är stor bland många närboende bland annat för grundvattnet och att värdet på deras fastigheter ska försämras. Lennart Andersson och Robert Skoglund menade att man måste väga arbetstillfällen mot miljöpåverkan och att man ännu inte haft ärendet uppe till politisk behandling.

– Jag blir upprörd över alla ingrepp i naturen, det är en fruktansvärd miljöförstöring. Jag är emot fortsatt brytning, sa Pernilla Hagberg, som också fick medhåll från Folkpartiet, Vänsterpartiet och VTL vilka deklarerade att man kommer att säga nej till en utvidgning av bergtäkten. Gunnar Österberg intog en mer försiktig inställning liksom Timo Granetin.

– Jag är tveksam att säga nej rätt upp och ner, men man måste givetvis ta ansvar för grundvattnet, sa Gunnar Österberg.

Utfrågningen fortsatte med bland annat frågor om Sockenstugan i Österåker, ekokommun, Kalklinbanan och om partierna var villiga att jobba för att ett äldreboende inrättas i Österåker. På den sista frågan svarade samtliga partier ja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om