Kritiken mot skolan var skarp och redogjorde för allvarliga missförhållanden. Så pass allvarliga att de hotats med vite om 300 000 kronor och indraget tillstånd för verksamheten. Under tisdagen mötte representanter från skolan ansvariga från Skolinspektionen.
– Det var ett bra möte. Jag känner att det inte finns några frågetecken från skolans sida och att de förstår beslutet, berättar Josefina Engdahl, föredragande i ärendet på Skolinspektionen.
Rektor Anna Frössevi uttryckte förvåning över att personer som inte ens varit på skolan skulle ha fattat beslutet. Det upplevdes orättvist, men enligt Skolinspektionen har allt granskats objektivt och rättvist.
– Det var tre utredare på plats. Väl på plats insåg de att det kommer att vara en omfattande utredning, säger Josefina Engdahl.
Men du själv var aldrig på skolan?
– Det stämmer att jag inte varit på plats. Jag kopplades in i ärendet i november. Jag har läst in mig på materialet och hållit kompletterande intervjuer. Utredarna som varit på plats har också varit med i arbetet.
Hon förklarar Skolinspektionens arbete och processer.
– När det gäller förelägganden om vite passerar ärendet många personer på vägen. Det lyfts alltid upp en nivå, i detta fall till regionchefen och rättsenheten i Stockholm. Så det är väl genomgånget.
– Besluten fattas alltid av objektiva parter som får utredningen presenterad för sig, fortsätter Josefina Engdahl.
I Skolinspektionens skrivna rapport slår de fast att de sett allvarliga missförhållanden på skolan. Kritik riktades mot styrelsen i Österåkersbygdens friskoleförening och deras bristande insikt kring egenansvaret. Bland annat nämns att de inte säkerställt att personalen får den kompetensutveckling de behöver för att kunna utföra sina arbetsuppgifter professionellt.
– Styrelsen måste ha insikt om skolförfattningarna. Bara för att skolan är liten gäller samma regler. Det är ingen skillnad, konstaterar Josefina Engdahl och fortsätter:
– När vi hade utredningen såg vi brister inom flera områden - undervisning, stöd, betygssättning och elevhälsa. I dessa lägen ska vi förelägga om vite.
Hotet om indraget tillstånd gäller om bristerna inte åtgärdas eller om nya allvarliga brister upptäcks de två kommande åren.
– Det är en slags prövotid. Det är viktigt att skolan inte bara löser bristerna på kort sikt, utan också håller i, säger Josefina Engdahl.