- Kan man räkna till tjugo utan att det sticker och svider, kan man baka vetebröd, säger Per Carlstedt.
Kaj Nelson provar frivilligt. Han sträcker armen i den varma stenugnen och börjar räkna. När han kommer till sexton tar han ut armen. Men det kan mycket väl ha gått tjugo sekunder, säger han. Han räknade ju så långsamt.
Vill visa gamla tekniker
Den vedeldade stenugnen är 90 centimeter djup och rymmer runt 25 brödlimpor. Denna lördag har brödbak i den över hundra år gamla ugnen lockat fullt hus i Äppelgården, Österåker.
- Jag slår vad om att massor av folk häromkring har gamla stenugnar i sina hus, men inte vet om de fungerar. Jag vill visa folk gamla tekniker, säger Per Carlstedt från Österåkers hembygdsförening.
Ett heldagsgöra
Klockan nio fyllde arrangörerna ugnen med granris och tände på. Vid lunch rakade de ut glödbädden. Vid tretiden är det dags att lägga in degbullarna och exakt 45 minuter senare är 16 limpor färdiga.
Per Carlstedt öppnar ugnsluckan och lyfter ut de gyllenbruna limporna. En ljuvlig doft fyller köket. Sedan säljs det hajpade stenugnsbrödet med hemkärnat smör och kaffe i orangeriet. Hur smakar det, då?
- Kanon! Det var värt väntan, säger Lisbeth Westberg och tar en tugga till.
Läs mer i måndagens Katrineholms-Kuriren