Mobilerna ett arbetsredskap för eleverna

Många skolor inför mobilförbud och anser att telefonerna stör lektionerna. Men i Österåker utanför Vingåker väljer man en annan väg.

DragTNK4182.jpg

DragTNK4182.jpg

Foto:

Österåker2015-11-09 09:08

Österåkersbygdens friskola valde en annan väg när skolan startades. Eleverna utrustades med varsin smart mobil att användas i skolan.

När skolan skulle startas diskuterades vilka hjälpmedel som behövdes.

– Vi tittade på vad som krävdes enligt 2011 års läroplan och vad som sägs inom EU att skolan ska göra. Inom EU stod det om digital kompetens. Detta stod det inget om i den svenska läroplanen. Vi tog då fasta på EU:s intentioner, berättar Ingmari Frössevi, skolans rektor.

När mobilerna kom in i bilden fanns syftet att lära barnen att inte bara vara passiva konsumenter. Eleverna skulle läras att vara aktiva och med i samhällsutvecklingen.

– Det är inte bara att lära sig använda sin telefon. Undervisningen knyter an till ämnet hem- och konsumentkunskap. Vi sätter betyg på sexorna hur de har använt telefonen och om man har hushållat med pengarna, säger Anna Frössevi, lärare.

Skolan försöker att ge en bild av vad som finns i framtiden.

På en konferens om framtidens läromedel berättade de att för 20 år sedan var det ingen som sade: "du kommer att bli en bra apputvecklare" till en elev, berättar Anna Frössevi.

Hur använder ni telefonen i skolarbetet?

– Vi kommunicerar med barnen, barnen lägger in skoluppgifter och dokumenterar när vi är ute på till exempel studiebesök. Dessutom kan jag svara på frågor mellan 7 på morgonen och 7 på kvällen, säger Anna Frössevi.

Vad använder ni som elever mobilen till?

– Jag skriver ner anteckningar i mobilen och läxorna skriver jag in i kalendern, säger Melinda Olsson.

– Jag sms:ar läraren om jag inte förstår en läxa när jag sitter hemma, säger Gustav Persson.

– Jag gick på Sävstaskolan tidigare och där hade vi Ipad men den använde vi inte så mycket. Här använder vi telefonen hela tiden till många olika saker, säger Alice Björling.

Vilket väljer ni, Ipad eller telefon?

– Telefon, Ipaden är så klumpig, säger alla sexorna i kör.

Konflikten kan uppstå vid en övergång till nästa skola. Eleverna kommer att gå i flera olika skolor efter årskurs sex och kommer de till en skola där telefonen inte får användas förloras ett arbetsredskap.

– Vi är enda skolan vad jag vet i Sverige som använder mobilen i skolarbetet, berättar skolans rektor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om