Kommunalt vatten och avlopp i Ättersta i Österåker har varit en följetong i årtionden. Som Kuriren tidigare har berättat uppmanade Länsstyrelsen redan 1985 kommun att ta fram en slutgiltig plan för Ätterstaområdet.
Sedan har åren och turerna i va-frågan kommit och gått. Ända till november 2021 då mark- och miljödomstolen satte ner foten och avslog Vingåkers kommuns överklagan. I stället ålades kommunen att senast den 31 december 2024 förse Ättersta med va-tjänster.
Redan 2016 gjorde Vingåkers kommun en inventering av enskilda avlopp i Ättersta som fick följder för många fastighetsägare. Flera förbjöds att släppa ut avloppsvatten. Om de ändå gjorde det skulle vite betalas. Några fastighetsägare investerade i nya avloppslösningar.
– Vi var skyldiga att inventera alla enskilda avlopp, och döma ut dem som inte uppfyllde kraven. Vi visste inte då att det skulle bli kommunalt va så snart. Det är därför det blivit lite rörigt, säger Robert Davidsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Med kommunalt vatten och avlopp inom en snar framtid går Vingåkers kommun igenom alla vitesbesluten.
– Vi gör individuella bedömningar av alla som har vitesförelägganden. Vi tittar på om vi kan häva vitet i väntan på kommunalt va eller om är det en akut påverkan på miljön, säger Susanne Jaktlund, samhällsbyggnadschef i Vingåker.
Vid samhällsbyggnadsnämndens decembermöte beslutades att två fastighetsägare får avgiften för anmälan om ändring för enskild avloppsanläggning återbetald. Det handlar om 1 990 respektive 2 488 kronor.
Kommunen skriver i beslutet: "Det är inte rimligt att fastighetsägare som i ett tidigt skede följt nämndens beslut samt och kommer ansluta till det kommunala va-nätet dessutom ska betala en anmälningsavgift. Bedömningen är att avgiften bör återbetalas."
Vid decembermötet fick också elva fastighetsägare sina vitesbeslut framflyttade till och med den 1 juni 2025. I princip betyder det att vitet hävs då det kommunala vattnet och avloppet ska vara inkopplat den sista december 2024.
– I de flesta fall kan vi flytta fram vitena. I något fall är det problem med en vattentäkt. Där har fastighetsägaren fått göra akuta åtgärder och sedan hoppas vi kunna flytta fram deras viten tills det kommit kommunalt va, säger Jaktlund.
Fastighetsägare som haft stora kostnader för att anlägga nytt avlopp, kommer att få en kompensation på den kommande anslutningsavgiften.
– De anläggningarna kommer att bli inlösta. Vi gör vad vi kan för att folk ska bli så lite drabbade som möjligt. Vi ska inte jaga invånare, men vi har en lagstiftning att följa, säger Davidsson.
Österåkers va-förening bildades för några år sedan, och är en intresseförening. Beslut i va-frågor är mellan kommunen och de enskilda fastighetsägarna. Föreningen har haft koll på att viten skulle omprövas och är nöjd med kommunens helomvändning.
– Det här är en självklarhet och känns jättebra, säger Thomas Lindholm, som var med och startade föreningen 2017.
Nuvarande ordförande Tomas Jaktling håller med:
– Det är bara en logisk följd av att det blir kommunalt va. Den dag de vrider på vattenkranen och kommunalt vatten rinner i Ättersta kommer det att kännas väldigt bra. Det har vi väntat på i 40-50 år.