De lär sig måla på en dag

Det är modigt att gå en nybörjarkurs, tycker konstnären Håkan Groop. För sex uppmärksamma kursdeltagare delar han med sig av sina kunskaper i akvarellmåleri.

Österåker2012-07-19 07:18

- Jag har inte målat sen jag var barn men då målade jag jättemycket, säger Pia Säfström från Flen.

Hon hoppas att kursen ska få henne att återuppta sitt intresse för måleri och att hon ska fortsätta måla även när hon kommer hem.

Håkan Groop berättar om skillnaden mellan målning och fotografi. Han håller upp en landskapsmålning med vintermotiv.

- Jag försöker inte att måla ett foto. Det finns fotografer till det. Mitt mål är att göra något fint av motivet. Man ska vara fri och tolka vidare på sitt eget sätt, säger han.

Han berättar hur han gjorde en skiss av landskapet vintertid. Men att han har målat tavlan efter att snön försvunnit, något som imponerar på kursdeltagarna.

De ska strax sätta tänderna i kursens första måleriövning, att måla ett gulrött äpple. Kursdeltagaren Anette Tirfing undrar om det går bra att målat äpplet i annan färg. Hon verkar sugen på att måla i grönt. Anette Tirfing kommer från Kungsängen utanför Stockholm. När hon anmälde sig till akvarellkursen undrade hennes dotter om Anette verkligen kunde måla. Så nu ska hon bevisa för både dottern och sig själv att hon kan. För Håkan Groop går det utmärkt att deltagarna väljer en annan färg.

Kursen heter "Lär dig måla akvarell på en dag". Håkan Groop medger att ingen blir en fullfjädrad akvarellkonstnär efter en dag. Under kursen får deltagarna en inblick i akvarellmålandets grunder. De får bland annat kunskaper om färgblandning och lämpligt material. För att föra måleriet vidare har Håkan Groop ett enda handfast svar.

- Det handlar om att skaffa sig erfarenhet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om