I tre år har Oskar Pettersson från Marmorbyn ägnat sig åt sin hobby sportfiske så fort han fått en ledig stund. Det har varit ett sätt att spänna av och ta hand om sig själv efter att han drabbats av reumatisk sjukdom.

I söndags bestämde han sig för att börja satsa hårdare på fisket. I ett inlägg på sociala medier skrev han "i morgon blire satsning av stor gös".

Det var som att fiskegudarna hörde honom.

Dagen efter tog han nämligen med sig en barndomskompis ut på en tur i en närbelägen sjö, för att visa den speciella fisketeknik han använder. Den kallas vertikalfiske och går ut på att man använder ekolod för att lokalisera fisken och sedan kör dit och "prickskjuter" fisken från båten, alltså släpper ner jiggen precis över den.

– Gösarna blir skygga av den metoden, men det är pulshöjande att få en chans till en riktigt stor gös, säger Oskar Pettersson.

Och stora gösar har han sett flera gånger, men aldrig lyckats få upp.

Den här dagen hade de inte varit ute ens en kvart i båten, förrän de såg nåt stort på ekolodet.

– När jag droppade ner jiggen tog det tvärstopp. Jag trodde att linan hade trasslat in sig i fästet till ekolodet, men så såg jag rullen röra sig. Då skrek jag bara.

Kompisen hade börjat filma när han förstod att Oskar hade nåt stort på kroken. Men han fick snart avbryta för att hjälpa till. I paniken hittade han först inte håven och de hade ett sjå att få upp den stora fångsten i båten.

– Jag fick ta i för att få upp aset, skrattar Oskar.

Det visade sig vara en riktig bjässe. En 96 centimeter lång och runt 9,5 kilo tung gös.

– Den satt fast i underläppen med bara en krok. Det blev ett rejält adrenalinpåslag.

Normala matgösar väger i jämförelse 2–3 kilo. Den största gös som Oskar Pettersson dragit upp innan i måndags vägde 6,3 kilo.

– Det var mer än ett år sedan.

Efter att ha vägt, mätt och förstås fotograferat fisken, fick gammelgösen slinka tillbaka ner i vattnet igen, precis som i stort sett alla andra fiskar som Oskar Pettersson får upp.

– Jag fiskar mest gös och gädda men tar aldrig hem nåt. Man är rätt trött efter en dags fiske och då orkar man inte ställa sig och rensa och tillaga fisken. Men om någon bjuder på gös så äter jag gärna!

Måndagens äventyr var slitsamt för både kropp och knopp.

– Jag var riktigt slut efteråt. Vad kroppen kan ta stryk! Det här hände ju precis när vi kommit ut, sedan fiskade vi hela dagen med det där adrenalinpåslaget. Det här är en dag att minnas!