USA hjälper Mexiko att nå upp till oljeavtal

USA har gått med på att minska sin oljeproduktion med 250 000 fat olja om dagen för att hjälpa Mexiko att nå en överenskommelse med Opec.

Det öppnar upp för ett avtal som ska minska den globala oljeproduktionen med omkring tio procent.

10 april 2020 04:22

Sent på torsdagskvällen sade Opecländerna att de hade kommit överens med andra oljeländer om att bland annat minska produktionen med tio miljoner fat per dag under maj och juni. Under resten av året ska produktionen minskas med åtta miljoner fat per dag.

Men Mexiko har bara gått med på att minska sin produktion med 100 000 fat olja om dagen, och inte de 400 000 fat som skulle motsvara landets andel. Orsaken är att Mexiko under flera år gjort stora ansträngningar för att vända den minskade statliga oljeproduktionen, uppger landets president Andrés Manuel López Obrador.

USA går in

Sedan Opec gått med på att sänka Mexikos andel till 350 000 fat per dag har USA erbjudit sig att kompensera för resten. Det ska ha skett vid ett samtal mellan president Donald Trump och López Obrador på torsdagskvällen.

President Trump säger att USA har åtagit sig att minska (produktionen) med 250 000 (fat), utöver vad de förbundit sig, för att kompensera för Mexiko, säger López Obrador.

Donald Trump bekräftade under en presskonferens på fredagen att USA kommer att hjälpa Mexiko. Han sade dock att han inte vet om uppgörelsen kommer att accepteras av Opec och de andra oljeproducerande länderna.

Trump har varit en livlig förespråkare för globala nedskärningar av oljeproduktionen, men har tidigare inte varit beredd att även låta de amerikanska oljeproducenterna koordinera nedskärningar i produktionen.

Kompensera prisfall

Syftet med att minska den globala oljeproduktionen är att kompensera för tappet i efterfrågan och den minskade oljekonsumtion som coronapandemin orsakat. Det stora överskottet på olja fick priset att fortsätta falla i torsdagens handel. Priset på ett fat amerikansk WTI-olja sjönk med nästan 10 procent, till 22,76 dollar, medan priset på ett fat brentolja gick ner drygt 4 procent till 31,5 dollar.

Vad USA:s besked får för följder är oklart eftersom oljehandeln höll stängt på fredagen med anledningen av påskhelgen.

Trump uppger att han har fört samtal med både Rysslands president Vladimir Putin och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och att de är överens.

Vi hade ett stort samtal om oljeproduktionen och Opec för att få vår industri att gå bra och för att oljeindustrin ska gå bättre än vad den gör nu, sade Trump natten mot fredag.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig tidpunkt för oljepriset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters