Provningsrummet i källaren på Systembolagets högkvarter vid Kungsträdgården är fyllt, och fullt. Av ölskribenter, förväntan – och skepsis. Den årliga julölsprovningen är något många sett fram emot, men det digra utbudet av julöl är precis som alla år skenbart.
50 flaskor och burkar indikerar mångfald, men sanningen är att mycket är detsamma. Dels för att många julöl är väldigt lika varandra, i både typ och smak, och dels för att ett stort antal av dem har funnits med i julölssläppen i ett stort antal år. För varje år som går blir det allt svårare att hitta något att förvånas och förundras över.
Det här kan ju vara bra. Alla har förstås favoriter, och det är skönt att veta att de dyker upp år efter år. Men det kan vara mindre bra också, för en stor del av öldrickarna är nog också nyfikna konsumenter på jakt efter nya ölupplevelser.
Av de 50 olika julölen räknar jag ändå så många som 17 som nya bekantskaper, men av dessa räknar jag tyvärr bara bara två som riktigt bra. Det är dels "Jule Ale" från Ølfabrikken, som dök upp i Sverige julen 2008 men som tycks ha fått lite receptjusteringar sedan dess, och dels "Christmas Eve at a NYC Hotel Room" från Evil Twin. Utöver dessa två ser jag inga nyheter som ens är nära att hota de mer etablerade kvalitetsölen.
Vilka är då de mer etablerade kvalitetsölen? Jo, i min bok de är fyra till antalet i den absoluta toppen, och de håller samma höga kvalitet år efter år. "Mysingen midvinterbrygd" från Nynäshamns ångbryggeri, "Ayinger winter-bock" från tyska Brauerai Aying, "Hibernation Ale" från amerikanska Great Divide och "Jólabjór" från isländska Ölvisholt Brugghús.
De här ölen ligger rent prismässigt mellan 27,90 kronor och 31,40 kronor per flaska. Men måste man verkligen betala så mycket pengar för att få ett riktigt bra julöl? Tyvärr måste jag nog svara ja på den frågan. Vill man ha ett riktigt bra julöl kostar det så mycket.
Det finns dock några öl i de lägre prisklasserna, som ändå kommer fungera fint på julbordet. Den som inte känner för att ta spenderbyxorna på sig till butiken kan till exempel spana in "Pistonhead Christmas Carol" från Brutal Brewing (16,80 kronor för en halvliter) och "Three Hearts Julöl" från Krönleins (15,90 kronor för en halvliter).