Tjuvarna avslöjadesav kvarglömd mobil

De båda kvinnorna stal från gamla och sjuka i slutet av förra året. Tack vare en kvarglömd mobiltelefon kunde de avslöjas, skriver Bärgslagsbladet-Arboga Tidning i samband med rättegången som just avslutats.

NYKÖPING/OXELÖSUND2015-06-19 22:46

Det var förra året personer i Mellansverige, flera i 90-årsåldern, fick besök av två kvinnor som gick in i deras hem och stal pengar, smycken och värdesaker. För att förmå de gamla att släppa in dem, påstod de att de var från hemtjänsten eller postkodlotteriet.

Enligt åtalet begick de sina brott i bland annat Stigtomta och Oxelösund.

Det tog tid innan de avslöjades – men hos en 87-årig man i Kolsva tog det stopp. Där anlände den riktiga hemtjänsten strax efter kvinnornas besök. Personalen märkte snabbt att mannen var orolig, och att hans kassaskåp fattades. Samtidigt upptäcktes en okänd mobiltelefon i hans vardagsrum, vittnade en anställd under rättegången vid Västmanlands tingsrätt.

Enligt polisens förundersökning kunde telefonen kopplas till två kvinnor, en 24-åring och en 25-åring. Misstankarna stärktes när samtalslistorna gicks igenom, och kontrollerades gentemot mobilmaster i området. Det framgick också av sökhistoriken att kvinnorna använt sig av Ratsit:

– Ratsit är en tjänst som kan sortera människor efter bostadsort och ålder. Där kan man få fram alla de äldsta i en kommun. När man tittar på sökhistoriken i en av kvinnornas telefoner ser man att det har gjorts sökningar på ålder i de aktuella orterna, sa chefsåklagare Eva Morén under rättegången.

Enligt henne fanns en tydlig planering och förslagenhet i kvinnornas brottsplan, som riktade sig emot särskilt utsatta personer. Under rättegången framkom att flera av de drabbade fortfarande mår dåligt av det som inträffat. De som orkat, har avgett sina vittnesmål via videolänk och telefon.

Den 25-åriga kvinnan åtalas för åtta grova stölder, ett försök till grov stöld samt två bedrägerier. Den 24-åriga kvinnan för fyra grova stölder, samt ett försök till grov stöld .

Åklagaren föreslår minst tre års fängelse för 25-åringen, och minst ett år för den yngre kvinnan.

24-åringen erkänner en av stölderna. 25-åringen medger att hon deltagit i alla.

25-åringen, som redan avtjänar ett fängelsestraff i Finland, uppgav under rättegången att hon har missbruksproblem och vill kombinera sitt straff med en behandlingsplan.

Samtliga offer kräver kvinnorna på skadestånd. Den totala skadeståndssumman slutar på 231 470 kronor.

Enligt Bärgslagsbladet-Arboga Tidning väntas domen mot kvinnorna vara färdig den första juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om