Traineejobben var ett av Socialdemokraternas tyngsta vallöften och ett flaggskepp i regeringens arbetsmarknadspolitik för unga. Men som tidningen tidigare har konstaterat på ledarplats tycks flaggskeppet ha gått på grund.
Av de utlovade 32 000 praktikjobben har fram till den 31 juli i år endast 125 skapats. I 257 av landets 290 kommuner finns inte något enda traineejobb.
Det finns inget i Nyköping eller Oxelösund.
Inget i Trosa eller Gnesta.
Efter ett år märks reformen bara i en av länets kommuner: Eskilstuna. Där har 15 ungdomar fått platser inom barn- och äldreomsorgerna.
– Att det har varit möjligt hos oss bygger framför allt på ett gott samarbete med kommunen och väl utvecklade överenskommelser. Det är många parter som ska samordna dessa insatser och det har vi lyckats bra med. Att hitta personerna i målgruppen är inte svårt, säger Daniel Eriksson, sektionschef med ungdomsansvar vid arbetsförmedlingen i Eskilstuna.
Hans kollega i Nyköping, Kristin Braag, har ingen universalförklaring till att inga traineejobb skapats i sydöstra Sörmland. Delvis beror det på den politiska processen, tror hon.
– Vi har några traineejobb på gång nu i Trosa och Gnesta, men fortfarande inga i Nyköping och Oxelösund. Den lokala politiska viljan har inte gett signaler till sina utbildningsverksamheter om denna möjlighet. Dessutom har efterfrågan från arbetsgivarhåll varit i stort sett obefintlig.
Den erfarenheten delas med alla länets arbetsförmedlingar.
– Vi har ett arbete att göra när det handlar om att informera arbetsgivarna, säger Katarina Enqvist Bolin, chef för förmedlingen i Katrineholm.
Syftet med traineejobben är å ena sidan att minska arbetslösheten bland unga med bristande utbildning och erfarenhet. Anställningen villkoras med att de samtidigt utbildar sig till ett bristyrke inom området de praktiserar i. Å andra sidan ska reformen underlätta generationsväxlingen, framför allt inom välfärdssektorn.
Sedan löftet om traineejobb lanserades har ungas arbetslöshet sjunkit. Det finns inget egenvärde med att sätta unga i åtgärder om de får ett annat arbete, kommenterar statssekreterare Annica Dahl vid arbetsmarknadsdepartementet.
– Det kommer att skapas så många traineejobb som behövs, säger hon till nyhetsbyrån Siren som har sammanställt jobbsiffrorna.
Kristin Braag vågar inte ge en traineeprognos för sydöstra Sörmland.
– Vi kommer inte att ha flest antal sådana jobb i länet, men kommer att ordna bra anställningar för individen. Viljan finns.