Skavsta öppnar mottagningscenter – ska stötta ukrainare

Migrationsverket har bett om hjälp med flyktingmottagandet från Ukraina. Under onsdagen öppnade Skavsta sitt mottagningscenter.

Nyköping 11 mars 2022 06:01

Centret samordnas av Nyköpings kommun, länsstyrelsen och Skavsta med hjälp av Svenska kyrkan, Rädda Barnen, Röda Korset och Caritas. Gränspolisen och Migrationsverket finns på plats och sköter den formella mottagningen.

– Jag tycker att det är väldigt fint att det har gått så snabbt och att det finns så stor vilja och kapacitet att förändra, säger Ulrika Freij, volontär på Rädda Barnen i östra Sörmland.

I tisdags togs det första initiativet och beslutet att upprätta centret togs i onsdags förmiddag. Redan onsdag eftermiddag drog de igång. Vissa blir upphämtade av vänner och familj, andra tar direkt bussen till ett mottagningscenter i Stockholm. Men under gårdagen var det också några som stannade kvar på platsen för samtal. Många hämtade upp tandborstar.

undefined
Mycket av de saker som ges till ukrainarna kommer från Svenska Kyrkans insamling.

– Tanken är att man ska kunna pusta ut innan man tar flygbussen vidare. Det är ett mänskligt välkomnande när man sätter sin fot i landet för första gången, säger Ulrika Freij.

Därefter får de asylsökande en bussbiljett till Stockholm där de får sovplats och vidare hjälp.

– Det har kommit många med färjor via Nynäshamn, så mottagningscentret i Stockholm är ansträngt. Vi får se hur det ser ut framöver, om de kommer att skickas till center i Norrköping eller Flen i stället, säger Robert Karlsson, kommunikatör på Skavsta.

Centret kommer att hålla öppet i anslutning till ankomster från främst Polen. Man har veckovisa avstämningar med polis och migrationsverket och planerar att driva centret tills vidare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa