Det är flera faktorer som samverkar till överbeläggningarna, säger divisionschef Hans Svensson.
– Grundproblemet är ett för lågt antal vårdplatser och vi kallar dem ofrivilligt stängda. Vi har egentligen ekonomiska resurser, men vi får inte fatt i medarbetare, säger han.
Sveriges kommuner och landsting, SKL, sammanställer varje år hur många överbeläggningar sjukhusen har utifrån deras egna inrapporterade siffror. I november 2014 var landstinget Sörmland det landsting som ökat antalet överbeläggningar mest, med mer än en fördubbling jämfört med föregående år. Mellan 2013 och 2014 minskade antalet vårdplatser på Nyköpings lasarett med 24 platser.
– Mellan de åren hade vi också både problem med rekryteringen samtidigt med många avgångar och personal som var lediga för studier, säger Hans Svensson.
Under juli, den traditionellt svåraste månaden om året i vården, hade Sörmland näst flest överbeläggningar av alla landsting, bara toppat av Västerbotten. Nyköpings lasarett kom på en föga hedrande tredjeplats av de sjukhus i landet som hade flest överbeläggningar i juli. Men en månads statistik är för kort tid för att dra några större slutsatser kring en verksamhet, menar Hans Svensson. Däremot är sommarperioden en återkommande balansgång mellan att bevilja ledigheter och hålla så många vårdplatser som möjligt öppna.
– Vi har försökt att förbättra oss år för år utifrån de rapporter vi får in efter somrarna. Vi gör strukturella utvärderingar, tittar på statistiken och gör intervjuer med personalen efter sommaren för att se vad det är vi kan göra för att förbättra. Men trots att vi haft fler vårdplatser under sommaren räcker de inte, säger Hans Svensson.
Det är dock inte bara sommaren som är ett problem. Nyligen fick SN ett tips om att en avdelning på lasarettet hade krismöte för att antalet överbeläggningar gått över smärtgränsen och hade 25 inneliggande patienter på 18 vårdplatser. Enligt tipset var det flera i personalen som övervägde att säga upp sig på grund av arbetsförhållandena.
– Det är inget jag känner till, men jag vet att avdelningen hade det svårt under julhelgen och vi har haft dialogmöten med medarbetarna och cheferna där de själva har fått komma med förslag. Vi har nåtts av signalerna och tagit dem på allvar och har en tät dialog med politiken. Det pågår en hel del som den enskilda medarbetaren kanske inte känner till, men vi är verkligen bekymrade för personalen. Jag arbetar övergripande och är inte en del av personalens vardagliga arbete men har all respekt för den, säger Hans Svensson.