Karl X Gustav är en av Sveriges historiskt sett mer kända kungar. Det menar Nyköpingsbördige historikern David Lindén. Karl X Gustav föddes den 8 november 1622 på Nyköpingshus av prinsessan Katarina. Hans far var tyska Johan Kasimir.
Karl X Gustavs morfars pappa var Gustav Vasa.
Att han föddes i Nyköping berodde på att Kristina tilldelats Nyköpings slott som bostad. Uppväxten präglades av studier, senare i Uppsala. Där höll han på att bli relegerad för att han var full, berusad, under skoltiden, enligt David Lindén.
Karl X Gustav kom också att bli en stor härförare och utbildades av befäl Lennart Torstensson vid den svenska hären, som befann sig i Tyskland.
Han deltog också i det Trettioåriga kriget och såg till att införliva Skåne, Halland och Blekinge, som tillhört Danmark, (i fredsfördraget ingick även Bornholm, Bohuslän, Trondheims län) med Sverige. Fredsfördraget kom till stånd efter att danskarna överrumplats av Karl X Gustavs initiativ att marschera över isen på Stora Bält.
David Lindén säger att Karl X Gustav även var den som införde mer flärd och glans åt svenska kungahuset. Och det kom snart även att synas på hans kroppshydda.
– Karl X Gustav var fet, säger David Lindén.
Men han gjorde sig också ökänd som folkmördare i Polen på sina fälttåg.
1654 kröntes han till kung, trots visst motstånd från den svenska adeln. Och under sin korta tid på tronen hann han föra krig mot Polen och Danmark.
Denna stridbara kung föddes i Nyköping, men av det märks inte mycket. Anmärkningsvärt, menar David Lindén. Jakten på en tavla på honom är resultatlös i Rådhuset (där finns en tavla av Karl XII i rådsalen?) och Kungstornet.
Till slut i länsmuseets gömmor får vi träff.
Men att det är nu 400 år sedan Karl X Gustav föddes, ja det tycks gå spårlöst förbi.
– Man måste inte uppmärksamma varje kung som fötts, säger Susanna Janfalk, länsmuseets chef.
Senare meddelar hon att de på något sätt ska uppmärksamma kungafödseln.
Nyköpings kommun har inte heller något program för jubileet, eller som kommunaktionschefen skriver "vi har inget kommunikativt planerat".
Eva Andersson, ordförande i Nyköpings hembygdsförening och Nyköpings kulturarvsmuseum Stadsvakten, har inte heller något organiserat.
– Men tack för tipset, säger Eva Andersson.
David Lindén suckar över ointresset.
– Det visar hur obildade man är historiskt. Shame on you, säger han.