Grönare förlossningar i Nyköping

Efter många turer med en leverantör som gått i konkurs och åtalas för ekonomiska oegentligheter kan nu också Nyköpings lasarett rena den lustgas som används vid förlossningar.

Nyköping2013-02-20 11:15

Nu är äntligen den nya reningsanläggningen på plats.

Lustgas är en av de största orsakerna till miljöpåverkan för landstingets verksamhet. En genomsnittsförlossning med lustgas påverkar klimatet lika mycket som förbrukningen av 100 liter bensin i bil. Samtidigt ger lustgas en bra smärtlindring vid förlossning och påverkar inte barnet.

– Ingen blivande mamma ska behöva avstå från lustgas av miljöskäl – alla har rätt till smärtlindring vid förlossning, säger Marianne Orrheim-Blomberg, tf. verksamhetschef för kvinnokliniken Nyköpings lasarett, som nu är glad att reningsanläggningen är på plats.

Redan i höstas skulle lustgasrenaren ha börjat användas på Nyköpings lasarett. Nordic Gas Cleaning, företaget som skulle leverera lustgasrenaren var ledande i landet på teknik för att bryta ner lustgas och hade levererat en fungerande maskin till Mälarsjukhuset.

När teknikchefen Johnny Niskanen inspekterade anläggningen som skulle installeras på Nyköpings lasarett blev han misstänksam. Den såg inte ut som den på Mälarsjukhuset. Han protesterade och vägrade betala för en leverans.

Kort där efter gick företaget som skulle leverera lustgasrenaren i konkurs. Tillsammans med den man som står bakom konstruktionen av reningsanläggningen nystades en bluffhärva upp. Efter att ha skruvat isär maskinen konstaterade de att den var brandfarlig och att den inte fungerade.

Det skriver Landstinget Sörmland i ett pressmeddelande.

– Den gamla maskinen är skrotad, berättar Johnny Niskanen.

Landstinget Sörmland klarade sig utan skulder och nu finns en ny lustgasrenare installerad på Nyköpings lasarett. Konkursförvaltaren har ordnat en fungerande maskin för 200 000 kronor extra. Reningsanläggningen kostade totalt 2,5 miljoner.

Tack vare lustgasrenaren på Mälarsjukhuset och att ett systematiskt miljöarbete där lustgasläckor har upptäckts och tätats har landstinget kunnat minska lustgasförbrukningen med 46 procent under 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om