Förra året gjorde polisen ungefär 2,3 miljoner nykterhetskontroller i landet. I en ny forskningsrapport hävdar polisforskaren Stefan Holgersson att detta arbete inte grundar sig på analyser av var de allvarliga olyckorna inträffar, utan polisen stirrar sig blind på att uppnå målet för hur många utandningsprov som ska göras.
Det blir en så kallad pinnjakt.
— I Nyköping till exempel görs kontrollerna framför allt på E4, men vi vet att de flesta dödsolyckorna och andra allvarliga trafikolyckor inträffar på 70 och 90-vägar, säger han.
Kritiken får trafikpolisen Ruben Börjesson att gå i taket. Enligt honom så tycks polisforskaren inte förstå att polisen har två olika uppdrag i kampen mot rattonykterhet. Det ena uppdraget handlar om att förebygga rattonykterhet och det andra handlar om att få fast rattfyllerister.
Och i det förebyggande arbetet är just antalet utandningsprov den relevanta måttstocken, anser Ruben Börjesson.
— Genom att vi gör två miljoner utandningsprov i landet varje år, så kontrolleras varje svensk bilförare statistiskt sett vart annat år. Tanken är att dessa kontroller ska påminna alla bilförare om att man inte ska köra rattonykter. Det är ett förebyggande arbete, som inte syftar till att få fast rattfyllerister, säger han.
När polisen har slumpvis utandningskontroll visar ett prov på 550 att föraren är berusad. Men när kontrollerna är inriktade på att verkligen få tag i rattfyllerister blir resultatet ett helt annat, berättar Ruben Börjesson.
— Då väljer vi tid och plats med omsorg. Vi kan till exempel stå i närheten av Rosvalla en lördagsmorgon eller utanför systembolaget vid Coop Forum i Nyköping. Vid Rosvalla brukar ett utandningsprov på 30 ge utslag, säger han.
Men är det förebyggande arbetet verkligen effektivt?
— Absolut. I Sverige ligger vi oerhört långt fram i trafiksäkerhetsarbetet och övriga Europa tittar på hur vi arbetar med just detta, säger han.
Stefan Holgersson anser däremot att Ruben Börjesson inte har förstått hans rapport.
— Det står väldigt tydligt i rapporten att synlighet är viktigt. Men om man har 100 timmar att lägga ned på det här arbetet, så kan man ifrågasätta om 95 av dessa ska läggas till att stå vid E4 och bara fem timmar vid de platser som är mest olycksdrabbade, säger han.