- Anna Lindh ville vara en politiker mitt bland folket. Hon förkroppsligade det öppna samhället, säger vännen och partikollegan Göran Forssberg som då var kommunalråd i Nyköping. Hela natten hade han suttit uppe och följt radiosändningarna och nåddes av dödsbudet vid niotiden på torsdagsmorgonen.
- När en människa rycks bort på det här viset, hennes egna visioner om ett öppet samhälle som står i så bjärt kontrast till vad som nu hände, är det ett illdåd mot all den öppenhet och tillit som Anna Lindh slogs för.
Anna Lindh flyttade till Nyköping 1996 då maken Bo Holmberg tillträdde som landshövding. Hon blev snabbt en känd profil för Nyköpingsborna och rörde sig öppet bland människor på stan och i affärer. Alltid utan livvakter.
Utan SÄPO:s beskydd var hon även den där ödesdigra dagen när allt förändrades den 10 september 2003 då hon tillsammans med vännen Eva Franchell var på NK för att handla kläder. Strax efter klockan fyra på eftermiddagen överfölls hon och blev knivskuren av Mijailo Mijailovic. Ett halvt dygn senare dog Sveriges utrikesminister av skadorna som Mijailovic åsamkat henne.
- Det blev precis tyst på tidningsredaktionen när beskedet kom. Det var som att syret tog slut och vi blev helt förlamade av vad som hänt, säger Thomas André, före detta nyhetschef på Södermanlands Nyheter.
- För första gången under hela min karriär agerade jag inte med omedelbar ryggradsreflex. Vi behövde alla samla oss innan vi kunde ta tag i det journalistiska hantverket, säger han.
Med darrig händer fick redigeraren Elisabeth Eriksson sedan skriva den tunga löpsedeln. Samtidigt halades flaggorna på Stora torget till halv stång.
Vi hoppar nu tillbaka två år i tiden, närmare bestämt till den 5 maj 2001. Anna Lindh står utanför porten till den inre borggården vid ett Nyköpingshus som badar i solsken denna dag i början på maj. Strålar gör det även om Anna Lindh där hon står med maken Bo Holmberg vid sin sida, iklädd en knallig ljusblå dräkt.
Rödklädda drabanter saluterar den svenska utrikesministern när hon avspänt tar emot EU:s 14 utrikesministrar som någon timme tidigare landat på Skavsta flygplats.
Anna Lindh varnar uppsluppet gästerna för farligheterna innanför de höga murarna och i sitt välkomstanförande berättar hon om hur kung Birger Magnusson lät svälta ihjäl sina bägge bröder i slottets fängelsehåla bakom ministerryggarna.
Efter en lång arbetslunch i Drabantsalen i Nyköpingshus är det dags för nästa möte. Den här gången i stadshuset vid torget. Den hårt påpassade tyske ministern Joschka Fischer tänjer sina livvakters nerver genom att helt enkelt promenera Slottsgatan upp till stadshuset. Detsamma gör Storbritanniens minister Robin Cook och danske ministern Mogens Lykketoft.
I höjd med Stallbacksgränd rumsterar Fischer om ytterligare i planeringen. Helt plötsligt viker han av från gatan och väljer i stället att längs å-promenaden fram till Behmbron. Inte en enda polis syns till när delegater och journalister plötsligt väller fram genom parken.
Efter det två dagar långa utrikesministermötet i Nyköping haglar superlativen över EU:s utrikesminister Anna Lindh. Berömmet vet inga gränser.
Anna Lindh är den minister som tycks ha gjort bäst ifrån sig under det sex månader långa ordförandeskapet. Hon har målmedvetet och aktivt drivit utvidgningen framåt och hon har varit med och lagt grunden för EU:s utrikespolitik. "För första gången talar EU med en röst i världen." Den brittiske EU-kommissionären Chris Patten, säger till Dagens Nyheter att Lindhs ledarskap har varit minst lika framgångsrikt som "Svennis", den svenske förbundskaptenen för det engelska fotbollslandslaget.
- Mellan raderna framgår att det som imponerar mest är Anna Lindhs förmåga att hantera "herrarna". Anna Lindh sticker ut, inte bara med knalliga färger på kavajerna, utan med ett tydligt och handfast ledarskap. Hon står stadigt med båda fötterna på jorden och vågar vara sig själv i makthavarrollen. Med ryggsäcken över axeln har vi sett Anna Lindh, precis som tidigare, rusa från hemmet till tåget i Nyköping, utan säkerhetsvakter i hälarna. Hur många av världens mäktigaste politiker tar tåget till jobbet, skriver ledarskribenten Chatarina Håkansson i en ledare i SN dagarna efter mötet.
Chock, förtvivlan och vrede präglade Nyköpingsborna när beskedet om Anna Lindhs död kom på morgonen den 11 september 2003. Förkrossad av sorg, bestämde sig kommunalrådet Göran Forssberg att samma dag arrangera en vacker minnesstund på torget.
Hundratals, kanske upp emot tusen personer sökte sig till torget för att lägga en blomma och tända ett ljus på stadshustrappen där ett porträtt på Anna Lindh ställts upp. I sitt tal gav Göran Forssberg gav en bild av Anna Lindh som många Nyköpingsbor känner igen.
- På ekorrpigga ben och med ryggsäcken på ryggen mötte vi henne på väg till tåget på morgnarna, och på eftermiddagarna såg vi henne stanna till på torget och handla. Hon var enkel, chosefri och tillgänglig. Stannade upp i det stora för att ta sig an det lilla. Jag är så ledsen så det gör ont i mig. Vi kommer aldrig, aldrig att acceptera våldet som en metod att förändra samhället.
Läs dessutom i onsdagens tidning:
Så minns nyköpingsborna Anna Lindh.
Fonden i Anna Lindhs anda.
Två barns farväl av sin mamma.
Undanskymt monument.