Ny satsning på lediga tomter i kransorterna

Nu satsar kommunen på att sälja 29 lediga tomter i kransorterna. Sjönära lägen i Björkvik och Julita lockar mest.

Kommunen satsar på att sälja tomter för nyproduktion i kransorterna.

Kommunen satsar på att sälja tomter för nyproduktion i kransorterna.

Foto: Stina Järperud

Katrineholms kommun2019-11-21 15:09

Lite större yta, längre till grannarna och lugnare tempo lockar en del att bygga hus i kransorterna istället för i stan. Samhällsbyggnadsförvaltningen har letat fram alla lediga byggbara tomter i kommunen och lagt ut dem till försäljning. 

– Det är gamla områden som redan är avstyckade och vi ser hellre än att någon bor där. En del av områdena har stått tomma i 20 år, säger Mats Lundevaller, mark- och exploateringschef i Katrineholms kommun.

I Valla har det tidigare funnits tre mindre tomter till salu och nu har det tillkommit nio, varav några har rymligare areal. I Strångsjö och Flodafors finns en tomt vardera, i Sköldinge tre och i Äsköping fyra. Bie och Björkvik har fem tomter vardera. De sjönära lägena är mest attraktiva.

– Vi har nyligen sålt några tomter i Björkvik. Det är ofta folk från Stockholm som tycker att det är jättefint. De flyttar från en lägenhet till ett nybyggt hus med sjöutsikt och får pengar över. Vi har en del förfrågningar på Julita också. Där kan man se ut över Öljaren, säger Mats Lundevaller.

Satsningen grundar sig i politikernas direktiv om att öka byggnationen med 100 bostäder på landsbygden. I Forssjö byggs det också på mark som Ericsberg säljer, men där har inte kommunen några lediga tomter i dagsläget. 

På webben presenteras alla tomter med kartor, areal, kostnad och möjlighet till byggrätt. De billigaste tomterna kostar 50 000 kronor styck och de dyraste 150 000 kronor. Anslutningar och avgifter tillkommer med cirka 300 000 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!