Nu stängs dörren för MP i landstinget

För trettio år sedan kom Miljöpartiet in i landstingsfullmäktige. Men nu är det slut – i alla fall för den här gången. Väljarna röstade ut dem.

– Det är surt och jag är jätteöverraskad, säger Anna Wåhlström (MP), landstingsråd.

11 september 2018 05:23

Hon har nära till tårarna när hon sorterar papper på sitt skrivbord i Vita huset, landstingets centrala administration. Nej, hon är inte redan på väg att lämna kontoret. Anna Wåhlström och hennes politiska sekreterare är kvar till den sista december, då tar det nya landstingsfullmäktige vid – ett fullmäktige där Vård för pengarna tar allt större plats.

Anna Wåhlström anser att uttåget beror på att partiet gick dåligt i riksdagsvalet – inte av agerande i enskilda frågor i Sörmland eller att partiet varit osynligt under de år de styrt med bland annat Socialdemokraterna eller på henne som gruppledare.

– Jag har svårt att se att det är upp till mig. Miljöpartiet har åkt ut i åtta av 21 landstingsval, säger hon och tittar tomt framför sig.

Timmarna av sömn har varit få under valnatten. I sex av länets nio kommuner la färre än tre procent av väljarna sin röst på MP, ändå, säger Anna Wåhlström, att man mött ett starkt intresse för hållbarhetsfrågor under valrörelsen.

Hon tror att partiet haft svårt att nå ut när det gäller landstinget och sjukvårdsfrågor där Vård för pengarna uppfattas som mer logiskt.

Anna Wåhlström är bekymrad över att ingen kommer att driva miljöfrågorna nu och för hennes egen del är framtiden oviss. Hon tog över förra året och valde då att flytta från Stockholm till Nyköping.

– Jag tänker bo kvar. Jag har tidigare arbetat som socialarbetare och har ett starkt intresse för hållbarhetsfrågor, säger hon när hon funderar om framtiden.

Men det är fler som funderar över valresultatet. Socialdemokraterna har till exempel tappat nio procentenheter på två val.

– Valresultatet är inte bara en käftsmäll mot oss utan mot alla etablerade partier, säger Monica Johansson (S), som inte har några planer på att avgå.

Moderaterna har tappat åtta procentenheter på två val. Partiets ordförande i Sörmland Erik Bengtzboe säger att Magnus Leivik (M) trots resultaten har hans fulla förtroende.

Vård för pengarnas Jonas Lindeberg är den stora segraren. Men vem han ska liera sig med? Under måndagen tog Socialdemokraterna och Moderaterna de första kontakterna. Jonas Lindeberg tycker inte det är något svek att välja dem som tappat många väljare till, förmodligen, just Vård för pengarna.

– Vi kommer samarbeta där vi kan få igenom vår politik, att fokusera om resurserna till vårdgolvet, säger han.

Anna Wåhlström tittar ut genom ett fönster.

– Vi kommer tillbaka, säger hon.

Tungt inom MP

Miljöpartiet backade stort såväl nationellt som regionalt i Sörmland och kommunalt i Nyköping.

Malin Hagerström, kommunalråd i Nyköping och ledamot i partistyrelsen, förklarar tappet med regeringssamarbetet. Det kostar, säger hon, men tycker ändå inte att det var ett misstag att ingå i regeringen.

– Absolut inte, med tanke på hur mycket vi har fått igenom.

På måndagen satt hon i möte med partistyrelsen i Stockholm. Stämningen beskrev hon som samlad, men god.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Kägo