UR ARKIVET: Tegelbruket jämnas med marken

Saxat ur Kuriren för 100 och 50 år sedan:

Kuriren för 50 år sedan: Skorstenen och ena gaveln återstår ännu av tegelbruket i Sköldinge. Det är en drygt 50-årig epok som försvinner när Sköldingebrukets rivs.

Kuriren för 50 år sedan: Skorstenen och ena gaveln återstår ännu av tegelbruket i Sköldinge. Det är en drygt 50-årig epok som försvinner när Sköldingebrukets rivs.

Foto: Carina Ekdahl

Nostalgi2019-11-27 07:01

100 ÅR: MAJOR TVINGADES NÖDLANDA PÅ RÅGÅKER

Engelske flygaren major Johnstone, vilken befann sig på resa från Malmslätt till Stockholm med sin mekaniker som passagerare, tvingades på grund av mörkret och dimman göra en nödlandning på en rågåker invid Rhöls gård i Dunker. Flygarna övernattade i Malmköping och fortsatte på söndagen den avbrutna resan.

100 ÅR: SKA ELEKTRIFIERA KOMMUNENS LÄGENHETER

På kommunalfullmäktigesammanträdet i Julita beslöts att elektrifiera kommunens lägenheter, ålderdomshemmet, doktorsbostaden, apotekshuset, prästgården, kyrkan och skolorna.

100 ÅR: 84-ÅRIG FÖRE DETTA ARBETARE HÄNGDE SIG

En gammal borgare i Torshälla, förre arbetaren Gustaf Söderlund tog sig av daga genom hängning. S. var 84 år gammal och sörjes närmast av barn. Orsaken till den förtvivlade handlingen tros vara grubbel och tillstötande tråkiga levnadsomständigheter.

50 ÅR: NU RIVS TEGELBRUKET I SKÖLDINGE

Sköldinge har ändrat ansikte. Den stora tegelbruksbyggnaden som stått stadigt på sin plats mitt i samhället i över 50 år, har nära nog jämnats med marken. I våras kom beskedet om nedläggningen och driften lades ner till semestern. De flesta anställda erbjöds arbete vid bruket i Valla.

50 ÅR: NU JULEN GÖR INTÅG I VINGÅKER

I Vingåker råder i dag rena julstämningen. Häromdagen föll den första snön och på tisdagen började man pryda upp samhället inför söndagens julskyltning och efterföljande julhandel. Som vanligt ombesörjs detta av personal från en elaffär i Vingåker.

50 ÅR: LUCIAKANDIDAT GILLAR BILAR OCH RALLY

Luciakandidat nummer 4 är Monica Dahlström. Hon är 21 år och jobbar som kontorist i Katrineholm, och flyttade till staden från Borlänge i våras.

Hon åker gärna ut i skogarna för att titta på rally men intresserar sig för allt som har med bilar och bilkörning att göra. Mesta tiden går dock åt till att sköta hemmet.

50 ÅR: HAN PRYAR SOM JAKTVÅRDARE

Ett ovanligt pryoyrke har Tomas Nilsson, 14 år och elev vid Södra skolan. Han är jaktvårdare på Ericsbergs marker.

– Trots att jag tycker att det är både intressant och roligt vill jag nog inte bli jaktvårdare. Veterinäryrket är mer lockande, säger den unga pryo-eleven.

Kuriren för 50 år sedan: Köpmangatan i Vingåker julpyntas.
Kuriren för 50 år sedan: Köpmangatan i Vingåker julpyntas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!