UR ARKIVET: Straffarbete för svensk-amerikan

Saxat ur Kuriren för 100 och 50 år sedan:

Kuriren för 100 år sedan: Annons för Zeniths grädd-margarin.

Kuriren för 100 år sedan: Annons för Zeniths grädd-margarin.

Foto: Carna Ekdahl

Nostalgi2019-11-29 07:00

100 ÅR: OBSERVERAD DAM EFTERLYSES

ANNONS: Den dam, som i onsdags kväll på Bio kände sig vara observerad av en herre, torde vara vänlig och skriva en rad till honom under adress "Jack", Katrineholm.

100 ÅR: HJÄLP DE HUNGRANDE BARNEN!

På annat ställe i dagens nummer finnes infört ett upprop om hjälp till de hungrande barnen i de länder, som förrötts av kriget, särskilt till barnen i Wien, vilkas nöd är ohygglig. Ingen må draga sig undan från att ge ett om aldrig så litet bidrag till detta hjälparbete. Och här är snar hjälp dubbel hjälp.

100 ÅR: MISSHANDELN VID MARSJÖ

Svea hovrätt har genom utslag som i dag delgivits landsfiskal Nyman i Vingåker, ogillat häktade svensk-amerikanaren Emil Larsson överklagande av det honom av Oppunda härradsrätt ådömda straffet för misshandeln å hemmansägaren Erik Gustafsson i Marsjö. Häradsrättens utslag, som till alla delar fastställts, löd på 3 års straffarbete samt erläggande av 8,000 kr. i skadestånd  och 280 kr. för läkarvård m.m.

100 år: VILL ANSTÄLLA GUDFRUKTIG FLICKA

ANNONS: En ordentlig, helst gudfruktig Flicka, ej under 20 år, får plats nu genast eller i januari såsom biträde på V Vingåkers epidemisjukhus. Lön 40 kr. i mån. och allt fritt. Uppg. sker med Sjuksköterskan Fröken Ulin.

50 ÅR: "DET BLEV BILLIGARE ATT BJUDA PÅ ÖL"

Varje engångsförpacning som någon kastar ifrån sig i exempelvis Stadsparken i Katrineholm kostar oss (=skattebetalarna) 45 öre! Och i somras kastade vi hela 25.410 engångsförpackningar ifrån oss i Katrineholm och vid infarterna. Det betyder en kostnad på 10.715 kronor för att plocka upp och köra dem till soptippen. 

Det visar sig att det nästan skulle bli billigare om staden bjöd alla katrineholmare på öl och läsk än att ständigt få plocka upp tomglasen efter dem, enligt stadsträdgårdsmästare Sven Andersson.

50 ÅR: SPORTIG LUCIAKANDIDAT

17-åriga Agneta Jurstrand är Luciakandidat nummer 6. Hon går i andra ring vid gymnasiet i Katrineholm. Läxläsningen varvas med konditionskrävande och slitsamma fritidssysslor. Hon spelar badminton framgångsrikt och tillhör Katrineholms Gymnastikförenings elittrupp.

Kuriren för 50 år sedan: Annons inför morgondagens invigning av BP på Bievägen som har både California Automobiltvätt och autoshop.
Kuriren för 50 år sedan: Annons inför morgondagens invigning av BP på Bievägen som har både California Automobiltvätt och autoshop.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!