UR ARKIVET: Slott vid Näsnaren ska eldas upp

Saxat ur Katrineholms-Kuriren för 50, 25 och 10 år sedan:

Kuriren för 50 år sedan: Det var en gång ett slott – nu är det bara ett skelett kvar. Sista kapitlet skrivs nu i sagan om Sjöholm. Rivningen pågår och snart tar lågorna resten.

Kuriren för 50 år sedan: Det var en gång ett slott – nu är det bara ett skelett kvar. Sista kapitlet skrivs nu i sagan om Sjöholm. Rivningen pågår och snart tar lågorna resten.

Foto: Carina Ekdahl

Nostalgi2019-11-14 09:55

50 ÅR: SLOTTSGEMAKEN PLUNDRAS –  SLOTTET SKA ELDAS UPP

Nu är dagarna definitivt räknade för Sjöholms slott vid Näsnaren. Det skall rivas och brännas. Rivningen pågår för fullt. 

Entreprenör Bertil Gustavsson, Katrineholm, som sysslar med att riva hus, har fått sitt första (och troligen enda) slott att sätta kofoten i. Fönster, dörrar, spikreglar och golvplank bryts loss och fraktas bort innan resterna ska eldas upp.

Det var redan sommaren 1968 som Sjöholms slott fick sin dom – det skulle brännas. Slottet var inget annat än en opraktisk skrytskrapa, deklarerade ägarinnan, grevinnan Cecilia Lewenhaupt. Landsantikvarieämbetet tillfogade att kulturvärdet var lika med noll, länsstyrelsen hade inget emot att Sjöholm försvann ur slottsregistret och brandkåren i Katrineholm hade inget emot att tända på.

50 ÅR: TALL HANN UPPLEVA ELVA KONUNGAR

Vägen till Mossängen vid Glindran är nu uppsågad förbi trollskogen. Klart är att två tredjedelar av provytan är omkullblåst. Den välkända speciellt skyltförsedda fridlysta tallen vid avtagsvägen mot torpet Björnkärret är sågad –  den blev 225 år gammal. Tallen blev planta på 1740-talet på Fredrik I:s tid, och han uppleva elva kungar...

50 ÅR: ROLF ÄR DUBBEL LANDSLAGSMAN

– Jag tänker ta det lugnt den här veckan.

Så säger Katrineholms junioress Rolf Andersson. Orienteringssäsongen är över för denna gång och Rolf tar sig en liten vilopaus, samtidigt som han skiftar färg – från KOK-are till KSK-are. Från landslagsman i orientering till landslagsman i skidorientering!

25 ÅR: SKANDAL I REPRIS

– Folk tror inte att det är sant. Men det som inte fick hända, händer igen, säger Stefan Käll, katrineholmaren som för 32 år sedan föddes med svåra neurosedynskador. Nu upprepas neurosedynskandalen – i Brasilien.

I kväll medverkar Stefan Käll i TV3, som tar upp läkemedelskatastrofen i programmet "Dagarna som skakade Sverige".

10 ÅR: ÅRETS JULKLAPP GÅR ÅT SOM SMÖR I SOLSKEN

Årets julklapp, spikmattan, säljer som aldrig förr.

– Ja, det här har blivit riktigt stort, säger Mikaela Berglund, mattansvarig för Intersport på Lövåsen i Katrineholm, och är inte ett dugg förvånad över att spikmattan har utsetts till årets julklapp av Handelns utredningsinstitut, HUI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!