UR ARKIVET: Romerna vid Djulö ska utvisas

Saxat ur Katrineholms-Kuriren för 100 och 50 år sedan:

Kuriren för 50 år sedan: Dysterhet och förvirring präglade zigenarlägret vid Djulö sedan Invandrarverkets utvisningsdom blev känd.

Kuriren för 50 år sedan: Dysterhet och förvirring präglade zigenarlägret vid Djulö sedan Invandrarverkets utvisningsdom blev känd.

Foto: Carina Ekdahl

Nostalgi2019-11-15 07:07

100 ÅR: MJÖLKHANDLARE VILL FÅ TILLSTÅND BRYTA LAG

Tretton av stadens mjölkhandlare anhålla hos stadsfullmäktige, att deras mjölkbutiker, sedan butiksstängningslagen trätt i kraft, måtte få hållas öppna sön- och helgdagar till kl 11 fm. 

100 ÅR: BADERSKAN BLEV INTE LÅNGVARIG

Den nya baderskan vid Katrineholms varmbadhus, fröken Elin Larsson från Stockholm, som hitkom den 1 november, har nu åter lämnat sin plats, emedan hon ej fann sig tillrätta i de omgivningar badhuset bjöd, vilka jämförda med dem hon kom ifrån, Maria sjukhus i Stockholm, ej torde ha tett sig synnerligen ljusa.

100 ÅR: HÄFTIG DIFTERIEPIDEMI I FLODA

En synnerligen häftig difteriepidemi härjar f n i Floda, särskilt I trakten omkring kyrkan, Berga och Fldoafors. På senare tiden har ej något svårare sjukdomsfall förekommit, men tidigare har etT ett par dödsfall inträffat. På grund av epidemien har kyrkskolan stängts och större offentliga möten och tillställningar förbjudits.

50 ÅR: ROMERNA VID DJULÖ SKA UTVISAS

Stämningen var förvirrad i zigenarlägret vid Djulö sedan beskedet om utvisningen kommit. Endast en, 19-årige Josef Gorgan, som är förlovad med Katrineholmsflickan Britt-Louise Höglund, fick tillstånd att stanna. Vidare hette det i kommunikén från Invandrarverket att de, vars hälsotillstånd kräver vård, får stanna tills de anses bättre kunna klara resan. Men ingen kommer att stanna. Familjekänslan är stor.

– Regeringen är bra, svenskarna är bra, men så är lagarna. Gud ville inte vi skulle stanna. I så fall hade han sagt till statsministern, säger zigenarna.

50 ÅR: NICKELBRYTNING VID TISNAREN?

En kvartett flygspanare anlände till Ruda för att på Stora Kopparbergs uppdrag per helikopter undersöka nickelfyndigheterna på södra sidan om sjön Tisnaren. Med ledning av materialet som erhålls avgörs sedan om undersökningen skall fortsätta genom provborrningar och så småningom eventuell gruvdrift.

50 ÅR: HITTADE KOLLEKTPENGAR FRÅN 1600-TALET

I Skedevi kyrka har kyrkvaktmästare Tore Andersson gjort ett fynd. I en järnkista har han funnit bortglömda kollektpengar från 1700- och 1800-talet. Det rör sig om över 600 kopparmynt av lägre valörer. Det äldsta är från 1635. Kistan har sedan gammalt stått olåst i sakristian.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!