Första maj är arbetarrörelsens högtidsdag och har firats sedan 1890.
Traditionen har sitt ursprung i Paris 1889 där Arbetartribunalens kongress ville att arbetare världen över skulle samlas och demonstrera. Dels för att man ville ha åtta timmars arbetsdag, dels för att hedra de arbetare som dödades när de protesterade mot arbetsförhållanden på Haymarket Square i Chicago 1886.
1938 blev första maj en nationell helgdag i Sverige. Dessförinnan fick arbetare, i den mån de kunde, ta ledigt för att göra sina röster hörda.
Första maj-firande i Katrineholm 2015. I täten gick Yassin Mahi.
Foto: Peter Alexis
Första maj-tåget 1999 förevigades på bild när tåget gick från torget till Stadsparken.
Foto: Mats Gustafsson
Martina och Mattias Henke tog med lille sonen John i barnvagn till Socialdemokraternas firande 2018. "Jag gick i tåget första gången som 20-åring. Jag brinner mest för skolan. Det är viktigt med bra skolor och att man bygger ut så att alla får plats", sa Martina Henke.
Foto: Cecilia Ehrencrona
Rör inte min kompis var en kampanj som startades i Frankrike 1985. Vid flera tillfällen har plakaten burits i första maj-tåget, som här år 2000.
Foto: Niklas Brandin
2013 första maj-talade Per Ragnar i Katrineholm. Han betonade bland annat att ökningen av utsläpp måste få ett stopp till 2015. "Våra barn förtjänar en luft fri från smuts och en kropp fri från gifter", sa han.
Foto: Roger Culmsee
Röda fanor längs Linnévägen år 2000.
Foto: Niklas Brandin
Energiminister Ibrahim Baylan första maj-talade i Stadsparken i Katrineholm 2016.
Foto: Roger Culmsee
Katarina Rosenlund Svensson deltog i första maj-tåget 2016. Hon berättade att hon valt det här plakatet eftersom hon jobbar inom äldreomsorgen. "Jag värnar om de gamla. Det är viktigt med bra bostäder och personal åt de gamla, sa hon.
Foto: Roger Culmsee
Så här firandes första maj i Vingåker 2013. Göran Persson konstaterade inledningsvis att det var med blandade känslor han återvände till sin hembygd och återsåg gamla bekanta. "Det blir en påminnelse om hur fort tiden går", sa han.
Foto: Roger Culmsee
Första maj-demonstration i Vingåker 1997.
Foto: Johan Pfriem
Göran Dahlström, kommunstyrelsens före detta ordförande, i första maj-tåget 2013.
Foto: Roger Culmsee
2010 var kommunalrådet Göran Dahlström huvudtalare i Katrineholm. Med 141 dagar kvar till valet fokuserade han på de satsningar som har genomförts under mandatperioden. Som exempel gav han bland annat logistikcentrum, om- och tillbyggnaden av Lövåsens äldreboende och konstgräset på Backavallen.
Foto: Amelie von Essen
Kristina Jonsson bar den svenska fanan när första maj-tåget gick genom Vingåker 1999.
Foto: Marlene Hamsch
Så här såg det ut vid första maj-firandet i Vingåker 2005.
Foto: Klas-Göran Bäck
"När vi förlorade makten senast var det för att man röstade fram en regering som lovade guld och gröna skolar. Skattesänkningen var lösningen på allt. Men inte blev det lägre arbetslöshet, minskade klyftor eller starkare välfärd. Tvärtom", sa energiminister Ibrahim Baylan i sitt första maj-tal i Stadsparken i Katrineholm 2016.
Foto: Roger Culmsee
2001 första maj-talade riksdagsmannen Reynoldh Furustrand i Vingåker.
Foto: Roger Culmsee
Kommunalrådet Camilla Anglemark, iförd knallröda skor, framhöll i sitt tal att det som hon anser är oansvarig ekonomisk politik från regeringen är ett av skälen till de hårt kritiserade skolnedläggningarna. Bilden är tagen 2009.
Foto: Roger Culmsee
C H Hermansson, Vänsterpartiet, höll tal i Stadsparken på första maj 1998.
Foto: Anna Z Kjellander
”Tillsammans för Sverige” var parollen för första maj-firandet 2016.
Foto: Roger Culmsee