Nostalgi: Ungdomar i stöldliga utreds

KK för 50 och 100 år sedan.

Kuriren för 50 år sedan.

Kuriren för 50 år sedan.

Foto: KK

Nostalgi2019-10-18 07:01

Nostalgi

100 ÅR: SLIPERSSTÖLDER

Från banmästaren har till Katrineholmspolisen anmälts, att man stjäl slipers från statens järnvägars område ute vid Nävertorp. Senast natten till i går hade tjuvar varit framme och förstärkt sina vedförråd med det utmärkta bränslet.

100 ÅR: BRIST PÅ CIGARETTER 

Med anledning av i synnerhet i landsorten märkbar brist på cigaretter har Tobaksmonopolet meddelat, att det icke är tobak och råvaror man lider brist på för fabrikationen utan på fabrikslokaler och maskiner. Man torde därför få räkna med fortsatt cigarettbrist ännu någon tid.

100 ÅR: DUVOR FÅR JAGAS

Stadsstyrelsen har givit stationsinspektoren i Katrineholm tillstånd, att under iakttagande av tillbörlig försiktighet med salongsgevär skjuta duvor, som tagit sitt tillhåll å stationshusets tak och vilka skada de där anbragta telefon- och telegrafledningarna. 

100 ÅR: ÖSTERRIKE NÄRA BANKRUTT 

Wien, onsdag. Nationalförsamlingens finansutskott har antagit förslaget om pantsättning, försäljning och utförsel av olika konstföremål i statens ägo. Genom försäljningen av avsedda konstföremål skulle landet hjälpas över den första vintern, den svåraste nödtiden. (...) Det största problemet vore att komma över de tre första åren utan statsbankrutt och utan ytterliga ökning av sedelutgivningen. 

50 ÅR: FLENSBO UPPLÅTER SIN TOMT ÅT ROMER 

- Jag menar fullt allvar. Hela mitt tomtområde har jag för avsikt att upplåta åt hemlösa zigenare, vilka nu befinner sig i Stockholm. Alla åtgärder är vidtagna. Kontakt har tagits med Katarina Taikon, som är förespråkare för minoriteten. 

(...) Sven Wenström i Flen, indiankännare och minoritetsförkämpe, är åter på krigsstigen. Nu vill han slå ett slag för de utvisningshotade zigenarna. 

50 ÅR: UNGDOMAR I STÖLDLIGA

En stöldhärva med sju Katrineholmspojkar har inblandade har varit under utredning hos Katrineholmspolisen. Brottsregistret omfattar inbrott, stölder, snatteri, häleri m.m. De inblandade är i åldrarna 15 - 19 år. En 26-årig Västervikskvinna figurerar som misstänkt för häleri. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!