Redan när Thorborg Ländström var liten flicka i början av 1900-talet, sydde hon hattar till sina dockor. En moster, hemkommen från Amerika utbrast spontant ”Well, den flickan ska bli modist!” Så blev det också.
Thorborg Hagve, som hennes namn blev som gift, såg under många decennier till att Katrineholms damer var elegant klädda – i alla fall då det gällde huvudbonad. Hon var känd som modist, skönhetsråd och kanske allra mest arbetsmyra.
I Thorborg Ländströms Modeaffär på Drottninggatan 7 var det alltid viktigt att kunderna fick sitt och var nöjda, vilket ibland ledde till att maken och de två barnen fick sitta emellan. ”Mamma var nästan aldrig hemma” sa dottern Margareta. ”Och när hon var hemma hade hon jobb med sig”
Det var Thorborg som klädde upp Katrineholms ”finare” damer i eleganta huvudbonader och såg till att senaste mode på hattfronten kunde erbjudas även i småstaden Katrineholm. Hon var en trogen gäst på Stockholms modemässor, där de senaste trenderna visades upp.
På sin 95-årsdag den 18 juni 1994 berättade hon om hur modet växlat genom åren. Det var breda brätten och smala krukor, med eller utan flor, plymer och blommor och under vissa perioder ersattes hatten av schalett eller basker.
Men hatten kom alltid tillbaka. Torborg och hennes modister sydde och dekorerade otaliga hattar, medan en del togs hem färdigtillverkade
Det kom en tid då hatt på damer inte var på modet, men det var efter att Thorborg överlåtit sin affär. Givetvis följde hon modets växlingar även efter att hon slutat sin yrkesbana. Hon gladdes åt att hatten under 1970-talet var på väg tillbaka, kanske till viss del beroende på att drottning Silvia var en hängiven användare av hatten som accessoar.
Thorborg föddes 1899 i Haddebo Bruk, Närke och kom till Katrineholm redan som treåring, då fadern erhöll anställning som smed vid Grönkvists Mekaniska Verkstad. Dottern gick sina sex år vid Västra skolan och följde sedan mosterns uppmaning och började i lära hos Hahr & Ohlsons Mode & Tapisseriaffär vid Köpmangatan 6. Därefter var hon två år i Erikssons Modeaffär på Norr. I slutet av 1910-talet tillbringade hon några år i Kristinehamn, precis under den tid då spanska sjukan skördade åtskilliga offer i våra trakter.
1921 var Thorborg åter i Katrineholm där hon startade eget, till en början i föräldrahemmets kök på Linnévägen 31. Den första egna affären låg i Oscariahuset, intill Mariakyrkan, och senare på Drottninggatan 7. I början av 1950-talet överlät Thorborg Hagve sin butik till Birgit Holfve.
I mitten av 1920-talet hade den unga modisten, med sinne för det vackra, träffat en ung och stilig teknist, vid namn John Hagve med vilken hon ingick i det äkta ståndet 1926. John blev efter slutförd utbildning ingenjör på SKF och gick ur tiden 1969. Paret fick två barn – Margareta och Håkan, varav den senare gick bort redan 1974.
Margareta hade många minnen från moderns yrkesliv att berätta, bland annat att hon på en skolexamen var den enda flickan som bar hatt, ”jag var tvungen! Å vad jag skämdes.”
Några år senare, som ung dam såg hon det dock som en förmån att fritt få välja hatt ur moderns kollektion.
På äldre dagar bodde Thorborg ensam ända tills hon föll så illa att hon blev liggande ensam med en bruten arm. Sina sista år tillbringade hon på Furuliden, där hon sade sig trivas utmärkt.